Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2019,
6.51

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

4

Natisni članek

prekršek kazen globa Hrvaška

Četrtek, 1. 8. 2019, 6.51

4 leta, 8 mesecev

Hrvaška: za osem najhujših prometnih prekrškov podvojili denarne kazni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

4

Na Hrvaškem so v skladu s prenovljenim Zakonom o varnosti v cestnem prometu danes začele veljati poostrene kazni za kršitelje cestnoprometnih predpisov. Za osem najhujših prometnih prekrškov so podvojili denarne kazni, ki bodo zdaj znašale tudi do 20 tisoč kun oziroma 2.700 evrov.

Pri omenjenih prekrških gre za vožnjo v nasprotno ali prepovedano smer, prekoračitev dovoljene hitrosti v naselju za več kot 50 kilometrov na uro, namerno nespoštovanje rdeče luči na semaforju, zavračanje preizkusa psihofizičnega stanja, vožnjo pod vplivom alkohola in mamil nad 1,5 promila, zavračanje preizkusa alkoholiziranosti in prisotnosti drog ter vožnjo pred pridobitvijo vozniškega dovoljenja ali v času, ko je vozniško dovoljenje vozniku začasno odvzeto ali ukinjeno.

Za najhujše prekrške tudi do 2.700 evrov denarne kazni

Za zgoraj omenjene najpogostejše prekrške, katerih posledice so hude poškodbe in velika gmotna škoda, so se denarne kazni zvišale z od dozdajšnjih pet tisoč do 15 tisoč kun (od 676 do 2.028 evrov) na od deset tisoč do 20 tisoč kun (od 1.352 do 2.700 evrov).

Kazni so usmerjene predvsem proti vztrajnim kršilcem predpisov. Voznik, ki bo v treh letih dvakrat ponovil katerega od osmih najhujših prometnih prekrškov, bo ostal brez vozniškega dovoljenja za najmanj šest mesecev. Za vsak naslednji tovrstni prekršek pa sledi odvzem vozniškega dovoljenja še za najmanj leto dni.

Zvišale so se tudi kazni za neuporabo pasu in telefoniranje med vožnjo

Zakon poleg tega uvaja možnost začasnega odvzema vozila, s čimer bo sodišče večkratnim kršiteljem odvzelo sredstvo za ponavljanje prekrškov. Določili so tudi pogoje, pod katerimi lastniki svojih vozil ne bodo smeli dati v uporabo drugim voznikom. S 500 na tisoč kun (s 67 na 135 evrov) so se zvišale tudi kazni za neuporabo varnostnega pasu, nepravilen prevoz otrok in nepravilno uporabo mobilnika med vožnjo.

Hrvaško notranje ministrstvo je ob uveljavitvi zakonskih sprememb izpostavilo, da je lani v prometnih nesrečah na Hrvaškem umrlo 317 ljudi, in sicer večinoma zaradi štirih vzrokov: prevelike hitrosti, alkohola, neuporabe varnostnega pasu in nepravilne uporabe mobilnih telefonov. Na Hrvaškem so lani zabeležili 7,7 mrtvih v prometu na sto tisoč prebivalcev, medtem ko je povprečje v EU pet mrtvih na sto tisoč prebivalcev.

Ne spreglejte