SiolNET. Novice Svet
1,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaška presegla nov tragičen mejnik

1,80

termometer

Hrvaška
Foto: Reuters

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob opravljenih 10.626 testih potrdili 3955 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 68 bolnikov s covid-19, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite na današnji novinarski konferenci. Do zdaj je na Hrvaškem umrlo 2032 covidnih bolnikov.

Jelko Kacin Novice Vlada se je odzvala na odločitev ustavnega sodišča #video

Današnje število novookuženih in testov v 24 urah je nekoliko nižje kot prejšnji torek, ko so v državi prvič potrdili več kot 4000 okužb. Pred tednom dni so ob opravljenih 11.091 testih potrdili 4080 okužb. Največ na novo okuženih so imeli v četrtek, in sicer 4534 ob opravljenih 11.166 testih, piše STA.

Največ primerov znova potrdili na območju Zagreba

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je na novinarski konferenci povedal, da 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev znaša 1113,9. Najvišja je v Medžimurski županiji, najnižja v Istrski županiji, je omenil. Stopnja smrtnosti zaradi covid-19 je 470 na milijon prebivalcev.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah največ primerov znova potrdili na območju Zagreba, kjer je bilo 997 novih okužb. V Primorsko-goranski županiji so imeli 318 okuženih v zadnjih 24 urah. Iz Istrske županije so poročali o 85 novih primerih.

Testiranje okuženih v Zagrebu Foto: Reuters

Na Hrvaškem je trenutno 24.190 aktivnih primerov okužb. V bolnišnicah se zdravi 2427 bolnikov s covid-19, na ventilatorjih je 262 ljudi. Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zaznali prvi primer, so potrdili skoraj 143.400 okužb z novim koronavirusom. Okrevalo je več kot 117.100 obolelih. V samoizolaciji je skoraj 59.500 ljudi. Opravili so skoraj 791.000 testov, so še dejali danes.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je na novinarski konferenci tudi povedal, da bodo kmalu objavili spletno stran z vsemi informacijami o cepljenju proti novemu koronavirusu. Hrvaška je naročila približno 5,6 milijona odmerkov cepiva od različnih proizvajalcev. Capak je dodal, da bo cepljenje proti covid-19 brezplačno in prostovoljno. Sprožili bodo tudi kampanjo o pomembnosti cepljenja, da bi se zanj odločilo čim več prebivalcev, poroča STA.

Jadransko morje Novice Hrvati ne pričakujejo nasprotovanja Slovencev. Kaj pravi Anže Logar?

Potrdili spremembe zakona o zaščiti prebivalstva

Medtem je vladajoča večina v hrvaškem parlamentu danes potrdila spremembe zakona o zaščiti prebivalstva pred nalezljivimi boleznimi. Državljanom, ki ne bodo spoštovali ukrepov, kot je pravilno nošenje zaščitne maske, grozi kazen v višini 500 kun (67 evrov). Če bo posameznik plačal kazen na kraju dogodka, bo znašala 250 kun (33,5 evra). Za pravne osebe, ki bodo kršile ukrepe, bi po vladnem predlogu kazen znašala med 10.000 in 40.000 kun (med 1335 in 5340 evrov). Med 5000 in 10.000 kun (667 in 1335 evrov) kazni pa predvidevajo za odgovorne osebe v podjetjih in obrtnike ter za državljane, ki bodo na svoji zasebni posesti omogočali dogodke v nasprotju z ukrepi.

Hrvaška Foto: Reuters

Opozicija je nasprotovala spremembam zakona in je zahtevala njihov sprejem z dvotretjinsko večino. Največ pripomb je imela na določilo o prepovedi ali omejevanju števila ljudi na javnih shodih in dogodkih ter zasebnih družabnih dogodkih. Potem ko je vlada prejšnji teden poslala v nujni parlamentarni postopek predlog sprememb zakona, je hrvaška policija večkrat zagotovila, da s spremembami zakona ne bo kršila ustavnega določila o nedotakljivosti doma državljanov. Kot so pojasnili, policisti ne bodo brez razloga preverjali domov prebivalcev, lahko bodo pa ukrepali, če bodo imeli informacijo, da se v določenih zasebnih stanovanjskih prostorih kršijo določila zakona o zaščiti prebivalstva pred nalezljivimi boleznimi, še navaja STA.

računalnik šolanje od doma Novice Ustavno sodišče pošilja otroke nazaj v šole, kaj bo naredila vlada

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin