Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 8. 2015,
11.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 14. 8. 2015, 11.48

8 let

Hrvaška predsednica: Slovenci so ljubi sosedje, ki prihajajo na hrvaško morje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Spor o meji med Slovenijo in Hrvaško realno ne obstaja, saj slovenskim ladjam nihče ne preprečuje plovbe po hrvaškem morju, pravi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Hrvaška predsednica Grabar-Kitarovićeva je v pogovoru za Večernji list poudarila, da so Slovenci ljubi sosedje, ki prihajajo na hrvaško morje ter vlagajo na Hrvaškem, kot to počnejo Hrvati v Sloveniji. Zato je treba dvostranske odnose nadaljevati.

A arbitražni sporazum je po njenih besedah nepopravljivo kompromitiran. "Ne moremo vedeti, koliko so dokumenti in vse, kar je Slovenija predlagala prek svojega predstavnika, lahko vplivali na sodišče," je izjavila v pogovoru, ki so ga v Večernjem listu pripravili v prilogi Obzor po prvih šestih mesecih njenega vodenja države.

Takšnemu arbitražnemu sodišču nihče več ne more verjeti Grabar-Kitarovićeva meni, da takšnemu arbitražnemu sodišču nihče več ne more verjeti ter da gre za položaj, ki je v ZDA znan kot "mistrial". "Torej, to je postopek, ki je izgubil svojo vrednost in ga ni mogoče več nadaljevati," je izjavila.

"Težava med Hrvaško in Slovenijo realno ne obstaja. Saj Slovenci in njihove ladje lahko brez težav prihajajo v Savudrijsko valo ali Piranski zaliv, kot ga oni imenujejo. Lahko plujejo v hrvaškem morju do odprtega morja, ne da bi jih kdorkoli ustavljal ali nadziral," je menila.

Arbitražno sodišče bo moralo imenovati tudi hrvaškega arbitra Potem ko je slovenska vlada včeraj sklenila, da imenovanje novega arbitra prepusti predsedniku arbitražnega sodišča Gilbertu Guillaumu, bo nanj zdaj padla še izbira hrvaškega člana sodišča. Danes se namreč izteka 15-dnevni rok, ki ga ima na voljo Hrvaška za imenovanje naslednika Budislava Vukasa, ta je kot arbiter odstopil po tem, ko sta hrvaški sabor in vlada sklenila, da odstopata od arbitraže.

Hrvaška tako novega arbitra predvidoma ne bo imenovala in bo odločitev prepustila arbitražnemu sodišču.

Ne spreglejte