Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 3. 2016,
13.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 3. 2016, 13.10

8 let

Arbitraža: Hrvati se bodo v četrtek izognili soočenju s Slovenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Arbitražno sodišče, ki naj bi določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, je za četrtek, 17. marca, razpisalo ustno obravnavo.

Obravnava bo potekala en dan in za zaprtimi vrati, so sporočili iz Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Hrvaški zunanji minister Miro Kovač je že napovedal, da se Hrvaška ne bo udeležila obravnave. Slovenski zunanji minister Karl Erjavec pa se bo obravnave udeležil.

"Kar se tiče bojkota Hrvaške, to nič ne pomeni. Vemo, da arbitražni postopek lahko teče tudi brez navzočnosti ene od strank. Takšni primeri so poznani, to ni nič nenavadnega. Samo obžalujem, da Hrvaška vztraja pri svojem stališču," je povedal minister. Hrvaški kolega Miro Kovač bo Slovenijo obiskal 22. marca, je še povedal Erjavec.

Vodja slovenske diplomacije je ob tem pojasnil, da se bo udeležil ustne obravnave in da bo po vsej verjetnosti tudi zaslišan na arbitražnem sodišču. Pri tem je spomnil, da je ustna obravnava posledica dveh pisem Hrvaške s 24. in 30. julija lani ter da je namen razjasniti nekatere okoliščine.

"Pričakujem, da bo sodišče nadaljevalo delo" "Sam menim, da navedena domnevna kršitev ne pomeni bistvene kršitve postopka, in pričakujem, da bo arbitražno sodišče nadaljevalo delo do izdaje končne arbitražne odločbe," je poudaril.

Slovenija po njegovih besedah nima načrta B, njen načrt A je arbitraža in pričakuje, da bo prinesla rešitev. Tudi njegovo sporočilo hrvaškemu kolegu na srečanju prihodnji teden v Sloveniji bo, da za Slovenijo arbitražni postopek velja in da o tem ni nikakršne dileme.

Posnetke objavil Večernji list Lani poleti je hrvaški Večernji list objavil posnetke domevnih prisluhov, na katerih slovenski član arbitražnega sodišča Jernej Sekolec in slovenska zastopnica pred sodiščem, uslužbenka zunanjega ministrstva Simona Drenik, pogovarjata o odprtih vprašanjih iz arbitraže. Stiki med zastopniki države in sodniki, ki odločajo o arbitražnem vprašanju, so sicer prepovedani.

Hrvaška odstopila od arbitraže Uradni Zagreb je po objavi posnetkov postopek označil kot kompromitiran in napovedal odstop od arbitraže. Ker sta tako slovenski kot hrvaški arbiter po izbruhu omenjene afere odstopila, prav tako Ronny Abraham, ki je za kratek čas nasledil Sekolca, je arbitražno sodišče septembra lani imenovalo nova člana. Norvežan Rolf Fife je zamenjal slovenskega člana sodišča, Švicar Nicolas Michel pa hrvaškega.

Na mednarodnem arbitražnem sodišču so po nekaj mesecih mirovanja vnovič zagnali postopek in državi pozvali k predložitvi dodatnega gradiva, ki ga je Slovenija poslala konec februarja. Zagreb v skladu s stališčem, da je iz arbitraže izstopil, odgovora ni posredoval.

Ne spreglejte