Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2015,
18.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Donald Tusk

Torek, 1. 9. 2015, 18.59

8 let

Arbitraža: Karl Erjavec zadovoljen s podporo, Donald Tusk na Hrvaškem ni več obžaloval enostranske prekinitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zunanji minister Karl Erjavec je na Blejskem strateškem forumu dejal, da je dobil skoraj soglasno podporo za nadaljevanje arbitraže med Slovenijo in Hrvaško.

"Skoraj vsi sogovorniki so potrdili, da je treba postopek nadaljevati, mi to tudi pričakujemo," je o arbitražnem vprašanju poudaril Karl Erjavec in ponovil, da je zdaj na vrsti predsednik sodišča, ki mora imenovati dva arbitra, nato pa naj bi se postopek nadaljeval.

Odzval se je tudi na izjavo hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, da je arbitraža zgolj dvostranska zadeva med Slovenijo in Hrvaško. Ponovil je, da arbitražo ureja mednarodna pogodba, podpisana pod okriljem tedaj švedskega predsedstva EU, tako pa ne gre za dvostransko zadevo, od katere bi bilo mogoče enostransko odstopiti. Slovenski pravniki tudi glede na določbe dunajske konvencije ne vidijo razlogov za enostranski odstop, je dodal.

"Hrvaška predsednica zagovarja odločitev vlade in sabora"

"Morate razumeti stališče hrvaške predsednice; ona zagovarja, kar se je zgodilo na Hrvaškem, na podlagi odločitev vlade in sabora," je dejal minister, ki je tako prepričan, da bo arbitražno sodišče nadaljevalo delo in da bo izdana odločba, ki jo bo v skladu z mednarodnim pravom treba spoštovati.

Na Bledu je bil gost tudi slovaški zunanji minister in podpredsednik slovaške vlade Miroslav Lajčak, ki meni, da bi se morala arbitraža o meji med Slovenijo in Hrvaško nadaljevati, saj je bila dogovorjena. Odnosi med Slovenijo in Hrvaško pa določajo tudi standarde za preostale države zahodnega Balkana, je opozoril.

Tusk je v Sloveniji obžaloval enostransko prekinitev, na Hrvaškem pa nič več

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v Zagrebu omilil mnenje o arbitraži, ki ga je v ponedeljek podal na Bledu. Na Bledu je Tusk izrazil obžalovanje, da se je Hrvaška odločila za prekinitev arbitraže o meji s Slovenijo, a hkrati tudi upanje, da proces še ni mrtev.

Na Hrvaškem pa je Tusk dejal, da EU spodbuja Hrvaško in Slovenijo, naj najdeta konsenz pri reševanju spora o meji ter postopek, ki bo učinkovit in sprejemljiv za obe strani. Tusk je sicer še dejal, da sta državi odličen primer sodelovanja in partnerstva v jugovzhodni Evropi.

Evropska komisija podpira in spodbuja dialog za skupno rešitev

Hrvaška ministrica Vesna Pusić je medtem nekdanjemu predsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu poročala o trenutnem stanju in hrvaških stališčih o arbitražnem procesu med Hrvaško in Slovenijo.

Ob tem so v tiskovni službi Evropske komisije opozorili na stališče, da je treba poiskati rešitev spora ter da podpirajo in spodbujajo dialog med stranema s ciljem skupne rešitve.

Ne spreglejte