Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 10. 2015,
21.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Miro Cerar Evropska unija Evropska komisija arbitraža

Petek, 9. 10. 2015, 21.16

8 let

Miro Cerar o arbitraži: Alternative ni!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Premier Miro Cerar pozdravlja stališče Evropske komisije, ki, tako kot Slovenija, podpira nadaljevanje arbitražnega postopka, je v odzivu na pismo predsednika in podpredsednika komisije zapisal Cerar.

Predsednik vlade Miro Cerar je danes odgovoril na pismo predsednika in prvega podpredsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in Fransa Timmermansa glede arbitražnega postopka o mejnem vprašanju med Slovenijo in Hrvaško, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Sporazum je bil pogoj za nadaljevanje pogajanj Hrvaške z EU Cerar je poudaril, da "arbitraža temelji na arbitražnem sporazumu, pri sklenitvi katerega je Evropska komisija odigrala aktivno vlogo. Še več, sporazum je bil pogoj za to, da je Slovenija lahko umaknila svoje zadržke glede hrvaškega pristopa k EU."

Arbitražni postopek se mora končati z razsodbo Po mnenju Slovenije se mora arbitražni postopek nadaljevati in končati z razsodbo, ki bo obvezna za obe strani. To možnost in dolžnost ima arbitražni tribunal po arbitražnem sporazumu in mednarodnem pravu.

Alternative ni Arbitražni sporazum ostaja veljaven – ni alternativ glede reševanja mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško, še poudarja Cerar. "Poskus Hrvaške, da odstopi od tega sporazuma, je mednarodnopravno neutemeljen. Kakršnakoli vprašanja glede sporazuma se lahko in morajo, kot ugotavlja tudi Evropska komisija, rešiti v samem arbitražnem postopku. Slovenija je naredila vse, da se ohrani avtonomija, neodvisnost in verodostojnost arbitražnega tribunala in postopka. Končno razsodbo bomo spoštovali in enako pričakujemo od Hrvaške. To je v skladu z vrednotami EU in načelom vladavine prava," so še sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Ne spreglejte