SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaška gre pospešeno v privatizacijo državnih podjetij

2

termometer

Hrvaška vlada načrtuje privatizacijo 28 državnih podjetij v naslednjih šestih mesecih. Na seznamu so tudi pristanišča, letališča, banke in pošta.

Kot piše tednik Globus, ki to privatizacijo označuje kot totalno razprodajo, s katero želi vlada panično zakrpati proračunsko luknjo, bo privatizacija razdeljena na dve fazi. V prvi fazi bo država privatizirala:

- pristanišča na Reki, v Pločah, Zadru in Šibeniku, - hrvaško loterijo (Hrvatska lutrija),

- letalskega prevoznika Croatio Airlines,

- Uradni list (hrv. Narodne novine),

- rečno pristanišče v Vukovarju, - kutinsko Petrokemijo.

To fazo naj bi izpeljali v prihodnjih dveh mesecih. V naslednji fazi pa bo na vrsto za privatizacijo prišlo še več državnih podjetij: Hrvatska pošta, podjetje ACI, ki upravlja 21 marin ob jadranski obali, ladijski prevoznik Jadrolinija, sedem letališč (Zagreb, Split, Osijek, Pula, Reka, Zadar in Dubrovnik), Croatia banka, Imunološki zavod, informacijsko podjetje Apis, Brioni, Brodarski inštitut, Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod, Club Adriatic s tremi kampi, Park Prevlaka in Zrakoplovni-tehnični centar v Veliki Gorici.

Mladen Pejnović, predstojnik Državnega urada za upravljanje državnega premoženja in tesni sodelavec hrvaškega premierja Zorana Milanovića, zanika, da bi državna podjetja prodajali le zato, da bi dobili svež denar, ampak imajo razvojni cilj, torej da bi kupci podjetij ali strateški partnerji prinesli s sabo tudi nove ideje in naložbe.

Po pisanju Globusa hrvaška vlada v tem trenutku nima nobenih ocen, koliko bi lahko zaslužila s prodajo ali delno privatizacijo 28 državnih podjetij, niti po kakšni ceni bi jih ponudila kupcem. V teh 28 podjetjih, od katerih številna poslujejo v rdečih številkah, je zaposlenih več kot 20 tisoč ljudi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin