Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2013,
17.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Borut Pahor Francois Hollande Francija Slovenija

Četrtek, 25. 7. 2013, 17.50

8 let

Hollande študentom: Raje kot angleščino se učite francoščino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik Hollande je prvi francoski predsednik na obisku v samostojni Sloveniji. Pred 30 leti se je med obiskom v Jugoslaviji v Ljubljani ustavil Francois Mitterrand.

Francoskega predsednika Francoisa Hollanda je njegov slovenski kolega Borut Pahor na Kongresnem trgu v Ljubljani sprejel z državniškimi častmi ter z vojaško godbo. Sprejem je spremljala tudi množica ljudi na trgu, številni so imeli v rokah slovenske zastavice. Predsednika sta se večkrat ustavila pri gledalcih, se z njimi rokovala in tudi kratko pogovorila.

Pred univerzo so Hollanda pričakali novo izvoljeni rektor Univerze v Ljubljani dr. Ivan Svetlik,ki bo svoj mandat sicer nastopil oktobra, prorektorica dr. Julijana Kristl, prof. dr. Janez Kranjc s pravne fakultete in župan MOL-a Zoran Janković.

Evropski program za zaposlovanje mladih, ki so glavna žrtev evropske dolžniške krize, je ena od prednostnih nalog francoskega predsednika Hollanda. Na univerzi se je Hollande pogovarjal s slovenskimi študenti. Zagotovil jim je, da Francija povečuje sklad za štipendiranje tujih študentov, spomnil na obstoječi program Erasmus in jim v šali položil na srce, naj se raje kot angleščino učijo francoščino.

Francoze bi zanimala slovenska privatizacija. Francija podpira sodelovanje francoskih podjetij v načrtovani slovenski privatizaciji v okviru preglednega procesa, je dodal francoski predsednik Francois Hollande. Francoski predsednik ni želel podrobneje govoriti o tem, na katerih področjih imajo francoska podjetja interes za vlaganje, je pa poudaril, da so po Renaultu v Slovenijo prišla še druga francoska podjetja tako zaradi dobrih delavcev kot ugodnega poslovnega okolja. Že zdaj je v Sloveniji nekaj več kot 60 francoskih podjetij. Francozi dajejo delo približno 6.500 Slovencem.

Največja francoska naložba, Revoz, danes zaposluje več kot 2.000 delavcev. Societe Generale, SKB, težav s tajkunskimi posojili nima. Lafarge in Alstom sta manj uspešna. Gospodarske teme so bile bistvo pogovora s slovensko predsednico vlade Alenko Bratušek.

Premierka je med pogovori predstavila tudi načrt slovenske vlade za privatizacijo podjetij v državni lasti in poudarila, da bosta ključni vodili pri prodaji preglednost postopka in iskanje strateških parterjev. Obenem je predsednica slovenske vlade francoskemu predsedniku opisala napore slovenske vlade, povezane z reševanjem finančne in gospodarske krize v Sloveniji. Sogovornika sta se na pogovorih strinjala, da je pri pripravi in sprejemu ukrepov treba misliti predvsem na ohranjanje solidarne in socialne države.

Francosko javnost zanima, kako je mogoče, da Renault v Sloveniji svoje tovarne še ni zaprl, ko je pa zaprl toliko tovarn v Franciji in drugod po Evropi.

Po pogovorih je Bratuška francoskega gosta z delegacijo v znak gostoljubja in dobrih odnosov povabila še na krajši sprehod skozi staro mestno jedro slovenske prestolnice.

Bratuškova je Hollanda pričakala pred spomenikom ilirskim provincam na Trgu francoske revolucije. Nato sta se sprehodila ob Ljubljanici in si v enem od prepolnih lokalov privoščila pijačo in sladoled. Francoski predsednik se je med sprehodom večkrat ustavil ter poklepetal in se fotografiral z radovednimi domačini in turisti.

Trg francoske revolucije se je od leta 1928 do leta 1952 imenoval Napoleonov trg. Na njem je Ilirski steber, spomenik Ilirskim provincam. Natanko 200 let je od tega, ko so jih Francozom vzeli Avstrijci.

Ne spreglejte