Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 8. 2012,
11.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sirija aktivisti

Ponedeljek, 27. 8. 2012, 11.10

7 let, 12 mesecev

Hollande sirsko opozicijo pozval, naj oblikuje vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Francoski predsednik Francois Hollande je sirsko opozicijo pozval, naj oblikuje prehodno vlado in obljubil, da bi jo Francija priznala.

"Francija poziva sirsko opozicijo, da oblikuje vse vključujočo in reprezentativno prehodno vlado, ki bi lahko postala legitimen predstavnik nove Sirije," je dejal francoski predsednik in dodal, da v pospešitev "tega koraka vključujemo naše arabske partnerje". Hollande je s temi besedami očitno okrepil diplomatski pritisk na režim sirskega predsednika Bašarja al Asada. Sirska opozicija sicer ostaja močno razdrobljena, tako da še zdaleč ni jasno, ali je mogoče oblikovanje prehodne vlade v bližnji prihodnosti sploh pričakovati.

Hollande je dejal tudi, da bi bila uporaba kemičnega orožja režima legitimen razlog za vojaško posredovanje tujine v Siriji. Ocenil pa je tudi, da nasprotovanje Rusije in Kitajske zaostritvi drže do režima v Damasku v Varnostnem svetu združenih narodov slabi svetovno organizacijo.

Sicer pa si Francija po njegovih besedah v sodelovanju s partnerji prizadeva za čimprejšnjo vzpostavitev tamponskih območij znotraj Sirije, kjer bi sprejeli ljudi, ki so bili zaradi nasilja primorani zapustiti domove, s tem pa preprečili naval sirskih beguncev v sosednje države. Vzpostavitev tovrstnih območij je pred dnevi predlagala Turčija.

Velika Britanija in ZDA se niso odločile za zunanjo intervencijo, ampak za urjenje sirskih opozicijskih aktivistov. Če gre verjeti pisanju britanskega Telegrapha, naj bi državi poskrbeli za urjenje sirskih opozicijskih aktivistov, ki bi prevzeli oblast po strmoglavljenju režima Al Asada. Urjenje poteka v okolici Istanbula, britansko-ameriške sile pa so jim že priskrbele ustrezno komunikacijsko opremo, s katero bodo povezovale tamkajšnje aktiviste z zunanjim svetom.

"Velika Britanija in ZDA previdno pomagajo sirski opoziciji, da bi izboljšala svoj položaj v državi. Kaj sledi in kdo bo prevzel oblast v Siriji? Civiliste želimo izobraziti do te mere, da bodo lahko prevzeli oblast," je povedal eden od britanskih svetovalcev pri tem projektu. "Želimo ustvariti skupino ljudi, ki si delijo skupne vrednote," je še povedal.

Projekt nadzira ameriško zunanje ministrstvo, pri tem pa so ZDA za politične nasprotnike režima Bašarja Al Asada namenile 25 milijonov ameriških dolarjev. Velika Britanija bo za strmoglavljenje režima namenila pet milijonov britanskih funtov.

Zaradi Williama Hagua bodo lahko sodili sirskim zločincem

Že v preteklosti se je izkazalo, da ima lahko zunanja intervencija v državljansko vojno nevarne posledice. V Siriji invazija sploh ni izvedljiva, zato se diplomati zatekajo k popolnoma drugačnim zamislim, ki smo jih vajeni iz preteklosti. Tako je britanski zunanji minister William Hague predlagal, da bi zbirali dokaze o zločinih, storjenih v državljanski vojni, ki bi jih pozneje uporabili pred Mednarodnim kazenskim sodiščem. Ta predlog pa je odprl vrata projektu, s katerim britansko-ameriške sile gradijo novo oblast.

Načrtovanje o sirski prihodnosti po padcu Al Asada pa se želi izogniti napakam, ki so bile storjene v Afganistanu in Iraku. Že pretekli teden je britanski diplomat Jon Wilks arabskemu časopisu Alsharq Al Awsat razkril, da Velika Britanija pripravlja temelje sirske demokracije. "Uriti moramo aktiviste, ki bodo prevzeli lokalno in mestno oblast v Siriji v obdobju tranzicije," je povedal Wilks. Tudi predstavnica za stike z javnostjo ameriškega zunanjega ministrstva Victoria Nuland je potrdila, da bo projekt zaživel, ko bo režim Al Asada končno padel. "Različne skupine zunaj in znotraj Sirije se pripravljajo na dan, ko bo Al Asad zapustil oblast. In moral jo bo zapustiti," je povedala pretekli teden.

Boji v Siriji pa se nadaljujejo, minil je krvav konec tedna, v katerem je po nekaterih podatkih umrlo več kot 300 ljudi.

Ne spreglejte