SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hollande predlaga šest mesecev porodniškega dopusta za očete

4

termometer

Po prepričanju francoske socialistične vlade bi na ta način ženskam omogočili, da bi se hitreje vrnile na delovno mesto, in posledično okrepili gospodarstvo.

Na konferenci, posvečeni enakopravnosti med spoloma, se je francoski predsednik Francois Hollande, čigar predvolilna kampanja je temeljila prav na obljubah o večji enakopravnosti žensk, zavezal, da bo ta predlog že maja podan v obliki zakonodajnega osnutka. Po veljavni zakonodaji lahko očetje koristijo dva tedna porodniškega dopusta, potem ko je rojen otrok. Materam je omogočenih več tednov porodniškega dopusta, ki jim ga plača delodajalec, poroča The Telegraph.

Po tem obdobju lahko starši zaprosijo še za več dopusta, med katerim so upravičeni do prejemanja 500 evrov mesečno. Pri enem otroku je porodniški dopust omejen na pol leta, pri dveh ali več pa se lahko raztegne tudi na tri leta. 3,5 odstotka vseh prejemnikov pomoči naj bi bilo očetov. Hollande, nikoli poročeni oče štirih otrok, zdaj upa, da mu bo uspelo skrajšati čas, ki ga doma preživijo ženske, in h dopustu raje spodbuditi še moške. Država naj bi namenila več sredstev tudi enostarševskim družinam.

Vlada naj bi zdaj zmanjšala skupno količino mogočega porodniškega dopusta s treh na dve leti in pol, prihranek pa bi namenili financiranju šestih mesecev, ki bi bili po novem na voljo očetom. Vlada prav tako verjame, da bo s tem ukrepom ženskam omogočena hitrejša vrnitev na delo, s čimer naj bi zagnali v recesiji opotekajoče se francosko gospodarstvo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin