Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 12. 2013,
9.18

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vladimir Putin

Petek, 20. 12. 2013, 9.18

8 let, 2 meseca

Hodorkovski po pomilostitvi odletel v Nemčijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ruski predsednik Vladimir Putin je uresničil svojo napoved in podpisal odlok o pomilostitvi nekdanjega tajkuna Mihaila Hodorkovskega, ostrega kritika Kremlja, ki je zaprt že desetletje.

"Na podlagi humanitarnih načel odrejam, da se Mihaila Hodorkovskega pomilosti in oprosti vsake nadaljnje kazni v obliki zapora. Ta ukrep začne veljati z dnem podpisa," piše v odloku, ki ga je podpisal Putin in objavil Kremelj. Hodorkovskega so ob okoli 12.20 po lokalnem času izpustili iz delovnega taborišča na severozahodu Rusije. Nato je odpotoval proti Nemčiji, kjer se zdravi njegova mati.

Na zunanjem ministrstvu so potrdili, da je Hodorkovski že prispel na berlinsko letališče Schönefeld z letalom iz Rusije. Vir na ministrstvu je sporočil, da je Hodorkovskemu pri pripravah na potovanje pomagalo nemško veleposlaništvo v Moskvi. Hodorkovskega je na berlinskem letališču pričakal nekdanji nemški zunanji minister Hans-Dietrich Genscher. Dolgoletni vodja nemške diplomacije (1974-1992) je prosil nemško elektronsko podjetje OBO Bettermann, ki posluje z Rusijo, naj posodi svoje letalo za prevoz Hodorkovskega v Nemčijo.

Kanclerka Angela Merkel je pozdravila vlogo, ki jo je Genscher odigral iz ozadja. "Nemška vlada ceni prizadevanja nekdanjega ministra Genscherja, ki je intenzivno delal na primeru iz ozadja," je sporočil tiskovni predstavnik Steffen Seibert. Po navedbah prič je zasebno letalo s Hodorkovskim na krovu pristalo na delu letališča za poslovno letalstvo, kjer sta ga pričakala vsaj dva avtomobila in policijsko spremstvo. Kam je odšel, za zdaj ni znano.

Izpustitev na humanitarni osnovi Putin je na tiskovni konferenci za ruske in tuje novinarje v četrtek med drugim povedal, da načrtuje pomilostitev 50-letnega Hodorkovskega, ki je po besedah ruskega predsednika prvič vložil formalno prošnjo za pomilostitev in navedel humane razloge, češ da je njegova mati bolna.

Hodorkovski, nekoč prvi mož naftnega velikana Jukosa, je zaprt od leta 2003. Leta 2005 je bil na prvem sojenju spoznan za krivega davčne utaje in goljufije, na drugem sojenju leta 2010 pa še poneverbe. Njegovo skupno zaporno kazen so s 14 znižali na 11 let ter jo nato skrajšali še za dva meseca, kar pomeni, da naj bi bil izpuščen avgusta prihodnje leto. Tožilstvo je napovedovalo nov, tretji proces, vendar je Putin nakazal, da to ni zelo verjetno. Analitiki menijo, da bi bil razlog za izpustitev Hodorkovskega lahko poskus Putina, da omili mednarodne kritike pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Sočiju februarja naslednje leto.

Obtožbe o politični motiviranosti sojenja Obe sojenji, v letih 2005 in 2010, sta bili deležni ostrih kritik na Zahodu, češ da sta politično motivirani. Tudi obrambi Hodorkovskega in njegovega sodelavca Aleksandra Lebedeva, ki mu sodišče ves čas izreka zelo podobne kazni, že ves čas vztrajata, da so obtožbe na njun račun izmišljene in da sta obe sojenji že od samega začetka neveljavni.

Danes 50-letni Hodorkovski naj bi v zaporu pristal le zato, ker si je upal nasprotovati Putinu. Med drugim je nekdaj najbogatejši Rus financiral politično opozicijo. Putin ni nikoli skrival, da Hodorkovskega ne mara. Tako je na primer pred izrekom druge sodbe leta 2010 javno dejal, da "bi moral biti tat v zaporu".

Visoka zunanjepolitična predstavnica Catherine Ashton je pozdravila njegovo pomilostitev in izpustitev. Kot so sporočili iz njenega urada, je EU primer Hodorkovskega spremljala več kot deset let in "neprestano izražala zaskrbljenost glede domnevnih kršitev v sodnem postopku". Ti naj bi odsevali "sistemske probleme ruskega pravosodja".

Ne spreglejte