SiolNET. Novice Svet
3,76

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Hči ruskega vohuna po zastrupitvi že pri zavesti

3,76

termometer

Hči nekdanjega ruskega tajnega agenta Sergeja Skripala, ki so jo pred štirimi tedni v Salisburyju na jugu Anglije skupaj z očetom zastrupili z živčnim strupom novičok, ni več v kritičnem stanju. Po neuradnih informacijah se zdravstveno stanje Julije Skripal izboljšuje iz dneva v dan. 33-letnica je po poročanju BBC že pri zavesti, prvič po napadu pa je tudi lahko govorila.

Po poročanju BBC je Julija Skripal pri zavesti, prav tako naj bi se ji prvič od zastrupitve povrnila možnost govora. Njeno zdravstveno stanje naj bi bilo stabilno, informacije o tem, kakšne posledice je na njenem zdravju pustil živčni strup novičok, pa niso znane. 

Nekdanji ruski vohun ostaja v kritičnem stanju

Medtem njen oče, nekdanji ruski vohun Sergej Skripal, ostaja v kritičnem stanju. Po besedah zdravnikov iz bolnišnice v Salisburyju se Skripal dobro odziva na zdravljenje, vendar pa še vedno potrebuje 24-urno specialistično zdravstveno oskrbo. 

Že prejšnji četrtek pa so iz bolnišnice odpustili policista Nicka Baileyja, ki se je po odkritju nezavestnega Skripala in njegove hčerke na eni od klopi pri nakupovalnem središču prvi od policistov odpravil do domovanja Sergeja Skripala in tam vstopil v stik z živčnim strupom.

Strup odkrili na več različnih lokacijah po mestu

Britanska policija, ki dogodek obravnava kot poskus umora, je v sredo sporočila, da sta Skripalova v stik z novičokom prvič prišla v domovanju Skripala v Salisburyju.

Forenzične preiskave so pokazale, da je bila najvišja koncentracija strupa prisotna pri vhodnih vratih, policija pa je strup v manjših količinah odkrila tudi na drugih lokacijah v mestu oziroma v bližini domovanja nekdanjega ruskega vohuna.

Britanska policija zastrupitev Skripalovih obravnava kot poskus umora. Britanska policija zastrupitev Skripalovih obravnava kot poskus umora. Foto: Reuters

Rusija obtožbe za napad zavrača

Britanska vlada je krivdo za dogodek pripisala Rusiji, ki pa obtožbe zavrača. Na Otoku so se kot odziv na napad odločili za sprejetje ukrepov proti Rusiji, tudi izgon 23 ruskih diplomatov. V Moskvi so nato sprejeli podoben protiukrep in odgovorili z izgonom enakega števila ruskih diplomatov.

Britanski diplomatski akciji se je doslej pridružilo več kot 20 držav, tudi ZDA, ki so izgnale 60 ruskih diplomatov. Rusija je na ukrep odgovorila z izgonom 60 diplomatov in zaprtjem ameriškega konzulata v Sankt Petersburgu.

Komentarji

9

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • lalex / 30.03.2018. ob 08:38 +3 - 1

  No, počasi bo te farse in gonje proti Rusiji konec.

  +3 - 1
 • slomevzha / 30.03.2018. ob 09:13 +2 - 1

  Glede te zastrupitve bi resnico lahko povedala edino Tony Blair in Billy Clinton, ki nikoli ne lažeta, ampak laž imata kot alternativo za resnico. Klubu alternativnih resnicoljubov se lahko sedaj pridružita tudi Theresa May in Sophie Honey. Največja žrtev te sekte je naš Borči, na katerega se strici in tete iz ozadja lepijo kot kolek na uradni sodni dokument.

  +2 - 1
 • Billurop / 31.03.2018. ob 06:41 +1 0

  Tako gonjo so naredili zaradi zastrupitve enega vohuna.. pač človek ima rad denar.. in okrog njega se mu svet vrti.. nikoli ne vemo koliko je zaradi njegove izdaje umrlo drugih ruskih vohunov.. ah gnoji na ruski in angleški strani.. kaj to briga Slovenijo in druge države če so Rusi"pospravili" tega kekca.. neka natolcevanja o ruski upletenosti .. vsi vemo koliko so Angleži verodostojni pri teh svojih obsodbah drugih 😂..

  +1 0
delitve: 54
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin