Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 11. 2011,
15.51

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

prehodna vlada Grčija

Sobota, 5. 11. 2011, 15.51

3 leta, 9 mesecev

Grški premier naj bi kmalu začel pogovore z opozicijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Grški premier George Papandreu je po pogovoru s predsednikom države Karolosom Papuljasom napovedal, da bo "zelo kmalu" začel pogovore z opozicijo o oblikovanju prehodne koalicijske vlade.

Največja opozicijska stranka Nova demokracija to idejo sicer zavrača in še naprej vztraja pri predčasnih volitvah.

"Uveljavitev teh odločitev je predpogoj za naš obstanek v evru" Po srečanju s predsednikom države je Papandreu napovedal "zelo kmalu stike in pogovore" na temo oblikovanja "vlade sodelovanja", ki bo sposobna uresničiti dogovor za rešitev grške in posledično tudi evrske krize, ki so ga konec oktobra v Bruslju dosegli voditelji Evropske unije.

Gre za dogovor o celoviti rešitvi krize v območju evra, ki vključuje dogovor z bankami za znaten odpis grškega dolga, dokapitalizacijo bank in krepitev reševalnega sklada za preprečitev širjenja krize. "Uveljavitev teh odločitev je predpogoj za naš obstanek v evru," je povedal Papandreu.

Napovedal je začetek pogovorov z opozicijo o oblikovanju prehodne vlade Premier je prišel v predsedniško palačo v Atenah potem, ko je parlament sinoči okrog polnoči izglasoval zaupnico njegovi vladi. Dobila je tesno večino 153 glasov v 300-članskem parlamentu.

Papandreu je pred glasovanjem v petek napovedal začetek pogovorov z opozicijo o oblikovanju prehodne vlade in dodal, da je tudi pripravljen odstopiti s položaja. K oblikovanju prehodne vlade je pred glasovanjem pozvalo tudi več ministrov, ki so menili, da je za izhod iz krize potreben širok konsenz.

Nova demokracija se nasprotno zavzema za predčasne volitve Ideja o prehodni vladi pa ni pogodu glavni opozicijski stranki Nova demokracija, ki se nasprotno zavzema za predčasne volitve. "Vztrajamo pri naši zahtevi po takojšnjih volitvah," je danes popoldne ponovno poudaril vodja Nove demokracije Antonis Samaras.

Po mnenju opozicije bi se s prehodno vlado le še nadaljevala vladavina Papandreuja, ki naj bi bil glavni odgovoren za grško krizo. Po besedah Samarasa bi volitve morale potekati najkasneje na začetku decembra, medtem ko Papandreu želi, da bi z volitvami počakali vsaj do začetka leta 2012.

Ne spreglejte