Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 3. 2013,
14.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Beppe Grillo

Sobota, 2. 3. 2013, 14.46

8 let

Grillo: Italija utegne kmalu zapustiti evroobmočje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Beppe Grillo, komedijant in eden največjih zmagovalcev italijanskih predčasnih volitev, predlaga, da bi Italija zapustili evrsko območje in spet uvedla liro, s tem pa reševala svojo zadolženost.

V intervjuju, ki ga je podal za nemški časopis, Grillo ugotavlja, da bo, če se okoliščine ne spremenijo, za Italijo najboljša možnost opustitev evra in vrnitev k svoji stari nacionalni valuti, liri. 64-letni komedijant, ki je postal politični aktivist, na zadnjih parlamentarnih volitvah pa je njegovemu gibanju Pet zvez uspel tudi prodor v italijanski parlament, hkrati poudarja, da bo Italija morala vnovič odpreti pogajanja o odplačilu svojega dva bilijona evrov težkega dolga.

Ob 127 odstotkih bruto domačega proizvoda je italijanski dolg takoj za grškim najvišji v evrskem območju. "Trenutno nas ne uničuje evro, ampak naš dolg. Ko bodo plačila obresti dolga na letni ravni presegla sto milijard evrov, bomo mrtvi. Ni druge alternative," je za nemški tednik Focus izjavil Grillo. Po njegovem prepričanju je Italija v tako težkem gospodarskem položaju, da v slabega pol leta ne bo več sposobna plačevati pokojnin in plač javnih uslužbencev. Njegove izjave bodo po vsej verjetnosti še poslabšale krč, v katerem se je znašla italijanska politika.

Gibanju Pet zvezd je na predčasnih volitvah uspel veliki met, saj je zanj volila več kot četrtina vseh volivcev. Vendar Grillo zavrača vsakršno koalicijsko sodelovanje z levosredinsko Demokratsko stranko Piera Luigija Bersanija, ki ima negotovo večino v spodnjem in zgornjem domu, a ne dovoljšnjo, da bi lahko oblikovala vlado. Grillo, zloglasen zaradi svojih silovitih in ogorčenih napadov na italijansko politično kasto, je Bersanija označil za govorečega mrtveca, skupaj z Berlusconijem pa jima je napovedal, da bosta njuni stranki v naslednjih mesecih propadli.

Ne spreglejte