Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 7. 2015,
7.21

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Grčija evro banke

Ponedeljek, 20. 7. 2015, 7.21

9 mesecev

Grčija poplačala zapadle dolgove do IMF in ECB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Grčija je, potem ko ji je Evropska komisija izplačala premostitveno posojilo v vrednosti 7,16 milijarde evrov, poplačala zapadle dolgove Mednarodnemu denarnemu skladu in Evropski centralni banki.

To so potrdili najprej v IMF, nato pa še prek Twitterja v ECB.

"Lahko potrdim, da je Grčija danes poplačala vse dolgove v vrednosti okoli dveh milijard evrov," je v izjavi potrdil tiskovni predstavnik IMF Gerry Rice. "Kot smo že dejali, je IMF pripravljen nadaljevati s pomočjo Grčiji na poti do ponovne finančne stabilnosti in rasti," je še dodal Rice.

Pomoč IMF južnoevropski državi so zamrznili 30. junija, ko Atene sredi pogajanj z upniki niso uspele plačati dolga. Kmalu zatem, 13. julija, je zapadlo še eno plačilo dolga.

Grčija je nato poravnala obveznosti še do ECB in poplačala 4,2 milijarde evrov dolga, ki zapade danes, so prek Twitterja potrdili v ECB.

Zaprtje bank gospodarstvo stalo približno tri milijarde evrov Potem ko se je svet ECB v četrtek odločil povečati obseg nujne likvidnostne pomoči grškim bankam, je grška vlada v soboto izdala odlok, da se banke znova odprejo.

Še vedno velja večina obstoječih omejitev kapitalskih tokov in dvigov na bankomatih. Grška vlada je sicer v soboto napovedala, da bo ta teden mogoče dvigniti 420 evrov, vendar pa je vodja grškega združenja bank Luka Kaceli danes pojasnila, da bo do petka veljala tedenska omejitev 300 evrov, ki bo v soboto povišana na 420 evrov, ni pa več dnevne omejitve 60 evrov. Tritedensko zaprtje bank je sicer grško gospodarstvo po nekaterih ocenah stalo približno tri milijarde evrov, predvsem zaradi motenj v izvozu.

Vodja grškega združenja bank Luka Kaceli je danes Grke pozvala, da svoje prihranke prinesejo nazaj v banke in tako podprejo državni finančni sistem, ki ga je kriza močno prizadela. "Če denar vzamemo iz naših sefov in hiš, kjer niso varni, in jih prinesemo v banke, bomo povečali likvidnost," je poudarila. Od decembra so Grki s svojih računov dvignili približno 40 milijard evrov, kar je ogrozilo stabilnost finančnega sistema in onemogočilo normalno poslovanje bank.

Zaposleni na bankah so se danes po poročanju AFP soočali z množicami strank, mnogi med njimi pa naj bi bili precej jezni, saj omejitve kapitalskih tokov še niso bile odpravljene.

Višje cene dobrin in storitev Poleg tega pa je danes začela veljati precej višja stopnja davka na dodano vrednost, zato se že podražile številne dobrine in storitve, med drugim meso, olje, sol, kis, kakav, rože, gostinske storitve in taksi prevozi, poroča agencija AP. DDV na številne izdelke in storitve, med drugim za predelana živila, se bo tako zvišal s 13 na 23 odstotkov, potem ko je grški parlament prejšnji teden odobril to zahtevo mednarodnih upnikov v zameno za pomoč.

Medtem pa je Grčija znižala DDV za zdravila, knjige in časopise s 6,5 na šest odstotkov.

Ne spreglejte