Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 2. 2012,
16.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Grčija Turčija

Ponedeljek, 6. 2. 2012, 16.57

8 let

Grčija na meji s Turčijo gradi ograjo proti ilegalcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Grčija je na delu kopenske meje s Turčijo začela graditi ograjo, katere cilj je preprečiti vstop nezakonitim priseljencem v državo in posledično v EU.

Ograjo bodo postavili na okoli 10 kilometrov dolgem območju ob reki Evros, že tako do vratu zadolženo Grčijo pa naj bi stala 5,5 milijona evrov. Evropska komisija gradnje ne namerava sofinancirati, saj ograja po njenem mnenju ni učinkovit ukrep za zajezitev ilegalnega priseljevanja.

"Grčija ni tranzitna država za druge članice unije" Na grškem ministrstvu za civilno zaščito pa so poudarili, da je območje, kjer gradijo ograjo, eno glavnih vstopnih točk za ilegalne priseljence v Evropo. Ograja, ki bo dala vedeti, da Grčija ni tranzitna država za druge članice unije, ima po besedah pristojnega ministra Hristosa Papucisa tako praktičen kot simboličen pomen.

25 nadzornih kamer in 2,5 metra visoka ograja Na ograji iz dveh vrst bodeče žice bodo postavili 25 nadzornih kamer, visoka pa bo 2,5 metra. Desetkilometrsko pregrado ob reki Evrov, ki že sama predstavlja naravno prepreko, naj bi postavili v petih mesecih. Grčija in Turčija si sicer delita 150 kilometrov meje.

Lani so tretjino vseh poskusov ilegalnih vstopov v unijo zabeležili v Grčiji Na območju, kjer gradijo ograjo, so lani prijeli okoli 55.000 ilegalnih priseljencev, kar je 16,77 odstotka več kot v letu 2010, kažejo uradni podatki. Po podatkih Agencije EU za nadzor zunanjih meja Frontex, ki Grčiji pomaga izvajati patrulje ob meji, so lani tretjino vseh poskusov ilegalnih vstopov v unijo zabeležili v Grčiji.

"Že tako nevarno prečkanje meje bo postalo še bolj nevarno" Frontex je sicer dal vedeti, da ni naklonjen nadaljnjemu izvajanju patrulj v Grčiji, saj grške oblasti niso vzpostavile novih centrov za ilegalne priseljence, kar so obljubile. Skupine za zaščito priseljencev in Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) pa so zaradi ograje izrazili zaskrbljenost, saj naj bi že tako nevarno prečkanje meje postalo še bolj nevarno.

Samo od začetka leta sta pri poskusu prečkanja reke Evros umrla dva ilegalna priseljenca, šest pa jih pogrešajo. Sicer pa naj bi to prečkanje meje zahtevalo že več sto življenj ilegalnih priseljencev, ki so pri nevarnem podvigu zmrznili ali utonili.

Ne spreglejte