SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Globalni protest proti Monsantu: proti zastrupljanju, za prost dostop do hrane

2

termometer

 | Foto:
Konec meseca v vsaj 36 državah napovedujejo mednarodni protest proti kmetijski korporaciji Monsanto, ki proizvaja gensko spremenjene snovi, številni pa ji očitajo, da monopolizira trg oskrbe s hrano.

Monsanto, gigant biotehnološke industrije, se je znašel na udaru okoljevarstvenikov, kmetovalcev, nevladnih organizacij in običajnih uporabnikov hrane zaradi svojega modela kmetovanja, ki temelji na uporabi kemikalij, monokultur, gensko spremenjenih organizmov in marginalizaciji malih kmetovalcev.

Čeprav dokončnih in prepričljivih dokazov o škodljivih učinkih gensko spremenjenih organizmov še ni, Monsanto v Washingtonu in tudi drugod po svetu že dalj časa lobira, da bi se dovolila uporaba gensko spremenjenih organizmov brez nadzora.

Ameriški kongres je marca sprejel zakon, ki kmetijskim korporacijam še naprej dovoljuje, da prodajajo ter sadijo organizme in semena, ki niso dobili zelene luči ministrstva in so potencialno tudi škodljivi za človeka. Določilo zakona sicer ne govori natančno o gensko spremenjenih organizmih, a nihče ne dvomi, da gre za to.

Po valu ogorčenja, ki ga je v ZDA izzvala zakonska zaščita kmetijskih korporacij, je ameriško kmetijsko ministrstvo sprožilo postopek revizije. Nasprotniki zakonskega določila, ki omogoča prodajo sporne hrane ne glede na tožbe, so medtem zbrali že več sto tisoč podpisov proti zakonu. Iniciativa se je zdaj razširila še drugod po svetu, 25. maja bodo tako protestirali v najmanj 36 državah po vsem svetu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin