Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 3. 2018,
12.07

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

Burkina Faso

Petek, 2. 3. 2018, 12.07

6 let, 1 mesec

Glavno mesto Burkina Fasa pretresel krvav strelski napad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Ouagadougou Burkina Faso | Foto Reuters

Foto: Reuters

Iz prestolnice Burkina Fasa so danes poročali o več oboroženih napadih, katerih tarča so bili francosko veleposlaništvo, francoski kulturni center in sedež vojske Burkina Fasa. Po navedbah francoskih oblasti so razmere v središču prestolnice Ouagadougou pod nadzorom. V napadih je po prvih informacijah umrlo okoli 30 ljudi.

Po navedbah prič je pet moških v središču Ouagadougouja izstopilo iz avtomobila in streljalo na mimoidoče, nato pa so se napotili proti francoskemu veleposlaništvu. Avto je kasneje zagorel.

Skoraj istočasno je odjeknila eksplozija v bližini generalštaba vojske Burkina Fasa in francoskega kulturnega centra, ki se nahajata približno kilometer od veleposlaništva.

Policija ubila šest napadalcev, v napadih umrlo najmanj 28 ljudi

V prvem napadu je policija ubila štiri napadalce, v drugem pa še dva. Vlada Burkina Fasa je hkrati sporočila, da je v napadih umrlo tudi sedem pripadnikov tamkajšnjih varnostnih sil, več jih je bilo tudi ranjenih. Skupaj je umrlo najmanj 28 oziroma okoli 30 ljudi, med žrtvami pa po prvih informacijah domnevno ni civilistov.

Po besedah francoskega zunanjega ministra Jean-Yvesa Le Driana med umrlimi ni francoskih državljanov. Kot je dodal francoski zunanji minister, so razmere na veleposlaništvu in kulturnem centru pod nadzorom.

Napadi najverjetneje povezani s terorizmom

Minister za informiranje Burkina Fasa Remis Fulgance Dandjinou je dogodek komentiral z besedami, da so današnji napadi zelo verjetno povezani s terorizmom.

Medtem je francosko tožilstvo, ki je pristojno za preiskavo napadov na francoske državljane in interese, že sprožilo preiskavo zaradi poskusov terorističnih napadov.

Zaradi terorizma več tisoč smrtnih žrtev in beguncev

Burkina Faso je ena od držav na južnem obroču Sahare, ki se borijo z džihadističnimi skupinami. Država je bila tarča že mnogih napadov, ki so zahtevali več tisoč življenj, več deset tisoč ljudi je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove.

Teroristični napadi slabo vplivajo tudi na gospodarstvo države, ki velja za eno od najrevnejših na svetu.

Francija, nekdanja kolonizatorka Burkina Fasa, je v boju proti džihadistom v regijo Sahel napotila štiri tisoč vojakov in podpira skupne vojaške enote petih držav: Burkina Fasa, Čada, Malija, Mavretanije in Nigra. V sosednjem Maliju je na misiji Združenih narodov sicer stacioniranih tudi 12 tisoč pripadnikov modrih čelad.

Ne spreglejte