SiolNET. Novice Svet
1,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gejevski in lezbični pari lahko posvojijo otroke

1,26

termometer

LGBT
Foto: Getty Images

Istospolni pari na Hrvaškem lahko sprožijo postopek za posvojitev otrok, je odločilo hrvaško upravno sodišče. To je "velik trenutek" po večletnih pravosodnih postopkih za pridobitev pravice do posvojitve otrok za istospolne partnerje, so sporočili iz združenja staršev LGBTIQ Mavrične družine. 

Istospolni par iz Zagreba, Mladen Kožić in Ivo Šegota, je pet let vodil pravno bitko za pravico do rejništva in posvojitve otrok. Potem ko sta lani dobila pravico do rejništva in začela skrbeti za dva otroka, je upravno sodišče konec aprila odločilo, da kot partnerja ne smeta biti diskriminirana tudi v postopku ocene za posvojitev otrok.

"Še vedno težko verjamemo, da smo doživeli takšen razplet, pričakovali smo dolgo pravno odisejado in odhod na Evropsko sodišče za človekove pravice," je na današnji novinarski konferenci pred poslopjem upravnega sodišča v Zagrebu povedal predsednik združenja Mavrične družine Daniel Martinović. Pričakuje, da bodo pristojne službe izvršile odločitev sodišča, in izpostavil, da morajo primernost za posvojitelja oceniti strokovnjaki in ne politiki.

"Zgodovinska sodba odpira vrata vsem gejevskim in lezbičnim parom na Hrvaškem, ki si želijo posvojiti otroke, ter potrjuje, da morajo imeti njihovi partnerji v vseh postopkih enake pravice kot zakonci," so zapisali na spletni strani Mavričnih družin. Izpostavili so, da je odločitev v skladu tako s hrvaško ustavo in zakonodajo kot tudi z mednarodnimi konvencijami.

Martinović je še napovedal, da bodo bitko proti diskriminaciji in za enakopravnost oseb LGBTIQ nadaljevali tudi v zvezi s postopki za oploditev z biomedicinsko pomočjo ali pridobitev hrvaškega državljanstva za otroke, ki jih starši LGBTIQ pripeljejo iz tujine.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin