Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 8. 2011,
12.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Libija Moamer Gadafi

Ponedeljek, 29. 8. 2011, 12.07

8 let

Gadafijeva družina pobegnila v Alžirijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Družina Moamerja Gadafija je po navedbah alžirskega zunanjega ministrstva pobegnila v Alžirijo. Gadafijeva soproga, njegova sinova Hanibal in Mohamed ter hčerka Ajša naj bi tja prispeli danes.

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa, ki se sklicuje na "libijske diplomatske vire", pa naj bi se sam Gadafi medtem skrival v kraju Bani Valid.

Eden od sinov ustreljen med umikom Libijski diktator naj bi bil v Bani Validu skupaj s svojima sinovoma Al Sadijem in Seifom al Islamom. Še en Gadafijev sin Hamis pa je bil "skoraj zagotovo" ustreljen na cesti med umikom v Bani Valid. Bani Valid se nahaja kakih sto kilometrov od Tripolija.

Tiskovne agencije sicer povzemajo poročanje alžirske agencije APS, da so diktatorjeva soproga Safija ter hčerka in dva sinova skupaj s svojimi otroki v Alžirijo preko meje z Libijo prispeli danes zjutraj ob 9.45 po srednjeevropskem času. To je sporočilo alžirsko zunanje ministrstvo, drugih podrobnosti - tudi tega, ali je bil z njimi sam Gadafi - pa ni razkrilo.

Je pa ministrstvo tudi pojasnilo, da je s prihodom Gadafijeve družine že seznanilo libijski nacionalni prehodni svet, generalnega sekretarja ZN in Varnostni svet ZN.

"Če so navedbe resnične, bomo zahtevali izročitev" Namestnik vodje libijskega nacionalnega prehodnega sveta Ahmed Džibril je že sporočil, da bodo - če so navedbe o prihodu Gadafijeve družine resnične - od Alžirije zahtevali njihovo izročitev. Vojaški tiskovni predstavnik prehodnega sveta Ahmed Bani pa je dejal, da ne bi bil presenečen, če bi bile te novice resnične, saj je Alžirija v minulih mesecih Gadafija oskrbovala s plačanci, s katerimi je skušal zatreti revolucijo.

Alžirija bo zaprla mejo z Libijo Medtem je alžirski dnevnik El Vatan že tudi poročal, sicer ob sklicevanju na neimenovane vire, da se je Alžirija odločila zapreti svojo mejo z Libijo. Do dejanskega zaprtja meje naj bi prišlo v kratkem.

Uporniki utrjujejo nadzor nad Tripolijem Do novih novic prihaja, medtem ko v sami Libiji potekajo srditi boji za južno mesto Sirta, zadnjo utrdbo Gadafijevih sil, njegovo rojstno mesto in sedež njegovega plemena. Uporniki po drugi strani istočasno utrjujejo svoj nadzor nad prestolnico Tripoli, a diktatorja jim še ni uspelo najti.

Egiptovska tiskovna agencija Mena je sicer konec tedna poročala, da je pri libijskem mestu Hadamis mejo z Alžirijo prečkalo šest oklepnih mercedesov, v katerih so bili verjetno najvišji predstavniki Gadafijevega režima. Alžirsko zunanje ministrstvo je te navedbe takrat odločno zanikalo.

Ne spreglejte