Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2007,
12.00

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2007, 12.00

8 let, 3 mesece

Gadafi zanika pogovor o človekovih pravicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Libijski voditelj Moamer Gadafi je danes zanikal, da sta s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem govorila o človekovih pravicah.

Sarkozy je v ponedeljek zatrdil, da je libijskega voditelja pozval, naj pri tem vprašanju "naredi korak naprej". Gadafi je sicer danes obiskal francoski parlament, a so socialistični poslanci in tudi nekaj poslancev vladajoče stranke srečanje bojkotirali. Gadafi je v pogovoru za francosko televizijo, ki ga bodo v celoti objavili drevi, zatrdil, da s Sarkozyjem nista govorila o o človekovih pravicah. "Jaz in predsednik Sarkozy teh vprašanj nisva omenila," je dejal in dodal, da sta "tesna prijatelja" in da sodelujeta. V uradu francoskega predsednika so sicer takoj po objavi teh izjav poudarili, da je Sarkozy s svojim gostom zagotovo govoril o človekovih pravicah.

Poslanci bojkotirali srečanje z libijskim voditeljem

Gadafijeve izjave bi lahko še zaostrile polemiko, ki spremlja prvi obisk libijskega voditelja v Franciji v 34 letih. Obisk je med drugim že kritizirala državna sekretarka na zunanjem ministrstvu, pristojna za človekove pravice Rama Yade, od njega pa se je ogradil tudi francoski zunanji minister Bernard Kouchner. Kritiko na račun libijskega voditelja so danes z bojkotom srečanja z njim izrazili tudi poslanci opozicijske Socialistične stranke, pa tudi nekateri poslanci iz vrst vladajoče Unije za ljudsko gibanje (UMP).

Predsednik socialistov Francois Hollande se je ob tem vprašal, "kaj Gadafi počne v francoski narodni skupščini", socialistični poslanec Pierre Moscovici pa je kritiziral prihod "diktatorja" v "tempelj demokracije". Gadafija je v narodni skupščini v skladu s protokolom, torej z rdečo preprogo in republikansko gardo, sprejel predsednik parlamenta Bernard Accoyer.

Gadafi: Izraelcev in Palestincev ni mogoče ločiti V pogovoru s poslanci je Gadafi zavrnil vsakršno "internacionalizacijo" vprašanja sudanske krizne pokrajine Darfur. "Če prebivalcem Darfurja prepustimo, da se znajdejo sami, se bo sama od sebe končala tudi kriza v Darfurju," je dejal Gadafi v času, ko se ZN pripravljajo na najobširnejšo mirovno misijo v tej sudanski pokrajini, ki jo podpira tudi Pariz. Gadafi je spregovoril tudi o Bližnjem vzhodu, pri čemer je ocenil, da bi morala obstajati le ena "izraelsko-palestinska demokratična država, saj po njegovem mnenju Izraelcev in Palestincev "ni mogoče ločiti".

Libijski voditelj se je že v ponedeljek srečal s Sarkozyjem, po slavnostni večerji pa sta državi podpisali vrsto sporazumov, vrednih več kot deset milijard evrov. Gre tudi za dogovore o sodelovanju na področju miroljubne rabe jedrske energije. Gadafi ima danes na programu še srečanje z intelektualci, nato pa naj bi spregovoril na sedežu Unesca.

Sarkozy in Gadafi včeraj sklepala posle Sarkozy in Gadafi sta v ponedeljek, prvi dan Gadafijevega petdnevnega obiska v Franciji, dosegla dogovor o številnih sporazumih, ki so vredni več kot deset milijard evrov. Dogovore, med drugim pogodbo o sodelovanju na področju miroljubne rabe jedrske energije, sta državi podpisali med večerjo, ki jo je v Gadafijevo čast priredil Sarkozy.

Francija se je tudi obvezala, da bo Libiji dobavila še en jedrski reaktor, ki naj bi zagotavljal energijo za razsoljevanje morske vode. Letalski družbi Libyan Airlines in Afriqiyah Airrways pa sta sklenili pogodbi za nakup 21 airbusov. Državi sta se tudi dogovorili, da bo Francija Libiji dobavila različno vojaško opremo.

Gadafi v Parizu biva v hotelu Marigny iz 19. stoletja. Na njegovem vrtu so ob tej priložnosti postavili ogrevan beduinski šotor. Gadafi bo v prihodnjih dneh obiskal francosko narodno skupščino, srečal se bo delegacijo žensk iz francoskih predmestij, obiskal pa bo tudi sedež Unesca in znameniti Versailles.

Ne spreglejte