SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Francoski senat za poroke istospolnih parov

1

termometer

Francoski senat se je izrekel za sklenitev zakonske zveze istospolnih parov. Ureditev bo dokončna šele, ko bodo senatorji potrdili tudi drugi člen zakona, ki predvideva tudi možnost posvojitev.

Prvi člen zakona je bil v torek v senatu potrjen z glasovi vladajočih socialistov in drugih levih strank, medtem ko je velika večina desne opozicije glasovala proti. Kljub temu je tudi v vrstah slednje pet senatorjev pritrdilo novi ureditvi, dva pa sta se vzdržala. Senatorji so glasovali po desetih urah razprave, ki je potekala v naelektrenem ozračju.

Celoten osnutek zakona, ki istospolnim parov nudi možnost poroke in posvojitev, je narodna skupščina z veliko večino sprejela že 12. februarja. Poslanci so odločitev sprejeli po 15 dneh burne razprave.

Zakon predstavlja prvo družbeno reformo, ki se je je ob prihodu na oblast lotila socialistična vlada predsednika Francoisa Hollanda. Predlog pa je v Franciji naletel tudi na močno nasprotovanje. V zadnjih tednih in mesecih je proti njemu na francoskih ulicah protestiralo več sto tisoč Francozov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin