Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 12. 2018,
16.22

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

sodišče Nobelova nagrada za literaturo posilstvo Švedska akademija

Ponedeljek, 3. 12. 2018, 16.22

5 let, 4 mesece

Francoski fotograf, zaradi katerega niso podelili Nobelove nagrade, zaradi posilstev za zapahe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46
Jean-Claude Arnault | Višje sodišče v Stockholmu je francoskega fotografa Jean-Clauda Arnaulta, zaradi katerega Švedska akademija letos ni podelila Nobelove nagrade za književnost, spoznalo za krivega posilstva. | Foto Reuters

Višje sodišče v Stockholmu je francoskega fotografa Jean-Clauda Arnaulta, zaradi katerega Švedska akademija letos ni podelila Nobelove nagrade za književnost, spoznalo za krivega posilstva.

Foto: Reuters

Švedsko višje sodišče je francoskega fotografa Jean-Clauda Arnaulta, glavnega akterja v škandalu, zaradi katerega Švedska akademija letos ni podelila Nobelove nagrade za književnost, danes zaradi posilstev obsodilo na dve leti in pol zapora.

Nekdaj vplivno osebnost na stockholmskem kulturnem prizorišču, 72-letnega Jean-Clauda Arnaulta, je višje sodišče v Stockholmu obsodilo zaradi dveh primerov posilstev, ki jih je ta zagrešil oktobra in decembra 2011, v obeh primerih pa je bila žrtev ista ženska. Arnault se je pred sodiščem zagovarjal, da je nedolžen in da je bil spolni odnos sporazumen.

Kazuo Išiguro
Trendi Zaradi spolnega škandala ne bodo podelili Nobelove nagrade za literaturo #video

Sodišče: Nobenega dvoma ni, da je obtoženec zagrešil posilstvo

Jean-Claude Arnault je bil na višjem sodišču v Stockholmu zaradi dveh primerov posilstev obsojen na dve leti in pol zapora. | Foto: Reuters Jean-Claude Arnault je bil na višjem sodišču v Stockholmu zaradi dveh primerov posilstev obsojen na dve leti in pol zapora. Foto: Reuters Sodišče v Stockholmu je Arnaulta oktobra spoznalo za krivega v eni od dveh točk obtožnice in ga obsodilo na dve leti zapora.

"Višje sodišče pa je prišlo do drugačnega zaključka in meni, da ni nobenega dvoma, da je obtoženec zagrešil posilstvo tudi v drugem primeru," piše v izjavi za javnost, ki so jo posredovali z višjega sodišča.

Arnault je poročen z zdaj že nekdanjo članico Švedske kraljeve akademije, pisateljico Katarino Frostenson. Novembra lani je časnik Dagens Nyheter objavil izpovedi 18 žensk, ki trdijo, da so bile Arnaultove žrtve med letoma 1996 in 2017.

Francoz je v preteklosti vodil prireditveni prostor, ki ga je sofinancirala Švedska akademija. Po razkritju je akademija financiranje prekinila in najela odvetniško pisarno, ki naj bi preiskala škandal. Preiskavo je nato uvedlo tudi tožilstvo, a je v več primerih zaradi nezadostnih dokazov ali zastaranja opustilo pregon.

princesa Viktorija
Trendi Je bila švedska princesa žrtev spolnega nadlegovanja?

Švedska akademija je maja sporočila, da letos ne bo podelila Nobelove nagrade za književnost, in sicer zaradi zmanjšanja zaupanja javnosti v ustanovo.

Ne spreglejte