Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 6. 2019,
16.40

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,79

9

Natisni članek

Mehika begunci migranti kriza

Sreda, 26. 6. 2019, 16.40

4 leta, 9 mesecev

Fotografija utopljenega begunca s hčerkico pretresla svet #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,79

9

Presunljiva fotografija salvadorskega migranta in njegove dveletne hčerkice, ki sta se utopila med poskusom prečkanja reke Rio Grande na mehiški meji z ZDA, je pretresla in sprožila ogorčenje po svetu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mehiški časnik Jornada je objavil pretresljivo fotografijo trupel 25-letnega kuharja Oscarja Alberta Martineza Ramireza in njegove dveletne hčerke Valerie. Videti je, kako ležita na trebuhu, z obrazom navzdol v plitvini ob obrežju reke. Njegova črna majica je dvignjena do polovice, deklica pa je tesno ob njem, ovita v njegovo majico, z eno roko ga objema okoli vratu.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je Ramirez z 21-letno ženo in hčerko v nedeljo odločil, da bodo prek reke poskušali priti v ZDA, potem ko so prečkali Mehiko. Po podatkih mehiškega sodišča je hčerko nosil na hrbtu pod majico, da bi jo zavaroval med prečkanjem reke. Odnesel ju je močan rečni tok, tako da sta se utopila pred očmi mame deklice, ki se ji je uspelo živi vrniti do mehiške obale. Trupli so v ponedeljek našli v kraju Matamoros v mehiški državi Tamaulipas.

Fotografija s podobnim sporočilom kot leta 2015

Rio Grande | Foto: Reuters Foto: Reuters Družbeni mediji fotografijo množično delijo, po presunljivosti pa jo je mogoče primerjati s fotografijo triletnega sirskega begunca Alana Kurdija, ki ga je leta 2015 mrtvega naplavilo na turško obalo. Fotografija je šokirala svet in postala simbol takratne begunske krize v Evropi.

Tokratna fotografija je vzbudila jezo v Salvadorju in Mehiki, kjer vlado kritizirajo zaradi odnosa do migrantov. Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je v strahu pred ameriškimi carinami namreč okrepil varovanje meje z ZDA in druga prizadevanja za omejitev prehajanja meja migrantov iz Srednje Amerike, ki skušajo priti v ZDA.

"Manj kot štiri leta po smrti Kurdija smo znova priča močnemu vizualnemu dokazu, da ljudje umirajo na svoji nevarni poti prek meje," je opozoril Filippo Grandi, vodja agencije ZN za begunce UNHCR.

Užaloščen tudi papež

Iz Vatikana so sporočili, da je papež Frančišek globoko užaloščen. Dejal je, da moli zanju ter za vse migrante, ki so umrli med poskusom, da bi zbežali pred vojno in revščino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednik Salvadorja Nayib Bukele je obljubil, da bodo njuni trupli čim prej prepeljali v Salvador, njunim užaloščenim svojcem pa zagotovili pomoč. "Nekega dne bomo zgradili državo, v kateri bo migracija možnost, ne obveza. Do takrat pa bomo naredili, kar je mogoče," je dejal.

Ne spreglejte