Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 8. 2013,
9.12

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

protest Egipt Mohamed Mursi

Sreda, 14. 8. 2013, 9.12

4 leta, 10 mesecev

Foto: V Egiptu vse več mrtvih, premier pohvalil ravnanje policije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Oblasti v Egiptu so za mesec dni razglasile izredne razmere. Varnostne sile so posredovale za odstranitev dveh protestniških taborov podpornikov odstavljenega predsednika.

Egiptovske varnostne sile so prevzele "popoln nadzor" nad kairskim trgom Raba al Adavija, večjim od dveh protestniških taborov, na katerih so se v minulih tednih utaborili privrženci odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, so potrdili varnostni viri. Spopadov tam naj bi ne bilo več.

Po nekaterih podatkih celo do 2000 smrtnih žrtev spopadov Egipt je pretresel krvav val nasilja, ki je po različnih navedbah terjal najmanj 150, morda pa celo več kot 2000 življenj. Nasilje je sprožila odločitev oblasti, da odstranijo tabora na dveh trgih v Kairu, na katerih se je v minulih tednih zadrževalo na tisoče Mursijevih privržencev.

Policija je že dopoldne, po dveh urah posredovanja sporočila, da je prevzela nadzor nad manjšim od obeh taborov na trgu Al Nahda. Zvečer je nato sporočila, da je na trgu Raba al Adavija Mursijevim podpornikom omogočila varen izhod in da so se mnogi odločili izkoristiti to priložnost ter se umakniti. Mnogi naj bi sicer takrat tam vztrajali še naprej.

Aretacije nekaterih ključnih članov Muslimanske bratovščine A sedaj je prišla novica, da so varnostne sile popoln nadzor prevzele tudi na tem trgu. Policija naj bi ob tem aretirala nekatere ključne člane Mursijeve Muslimanske bratovščine.

Po nekaterih navedbah so protesti Mursijevih privržencev, ki so se razširili še v druga egiptovska mesta, terjali življenja tudi izven Kaira. Med drugim naj bi bilo v Aleksandriji ubitih deset in ranjenih okoli 150 ljudi.

Po državi razglasili izredne razmere in uvedli policijsko uro Zaradi nasilja so egiptovske oblasti v državi razglasile izredne razmere, ki so stopile v veljavo popoldne in bodo veljale mesec dni. V 12 pokrajinah je poleg tega razglasila policijsko uro od 19. ure zvečer do 6. ure zjutraj.

Po poročanju medijev je zaradi najnovejših dogodkov svoj odstop z mesta podpredsednika države v pisni izjavi naznanil Mohamed El Baradej, ki je zapisal, da so obstajali mirni načini za končanje politične krize v državi. "Žal bodo tisti, ki bodo imeli največ od tega, kar se je zgodilo danes, tisti, ki pozivajo k nasilju, skrajne skupine," piše v odstopni izjavi, ki jo je El Baradej poslal začasnemu egiptovskemu predsedniku, med drugim pa jo objavil spletni portal Al Ahram.

Egiptovski začasni premier Hazem al Beblavi je po krvavem dnevu v državi pohvalil policijo za njeno "samozadržanost". Zatrdil je, da oblasti ostajajo zavezane časovnemu načrtu, ki predvideva izvedbo volitev leta 2014, ter izgradnji "demokratične, civilne države". Vztrajal je, da druge možnosti kot ukrepanje proti protestnikom niso imeli.

Egiptovske oblasti so sicer zaustavile vlake na poti v Kairo in iz njega, s čimer želijo preprečiti ponovno zbiranje razgnanih protestnikov in širjenje njihovih akcij na obrobje mesta. "Vožnje vlakov v Kairo in iz njega v vse smeri so bile do preklica zaustavljene iz varnostnih razlogov in z namenom preprečiti mobilizacijo ljudi," so sporočili z železnic.

"Krvavi poskus zatreti nasprotnike državnega udara" Muslimanska bratovščina je Egipčane pozvala, naj gredo na ulice in s tem zaustavijo pokol. "To ni poskus razpršiti, ampak krvavi poskus zatreti vse glasove nasprotnikov vojaškega udara," je na Twitterju zapisal Al Hadad.

Privrženci odstavljenega egiptovskega vodje že več kot mesec dni s protesti in zasedbo dveh trgov v Kairu zahtevajo, da vojska vrne oblast Mursiju, ki ga imajo zaprtega na neznani lokaciji. Poudarjajo, da je vojska 3. julija s tem, ko je odstavila demokratično izvoljenega predsednika, izvedla državni udar.

Ban obžaluje, da so egiptovske oblasti izbrale nasilje Nasilje je "najostreje obsodil" generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, Velika Britanija, Nemčija in EU pa so pozvale h končanju nasilja in dialogu. Kot je izjavi sporočil Banov tiskovni predstavnik, generalni sekretar "obžaluje, da so egiptovske oblasti za odgovor protestnikom izbrale nasilje", v katerem se zdi, da je umrlo ali bilo ranjenih več sto ljudi.

Ban vse Egipčane poziva, naj usmerijo prizadevanja v dosego sprave, ki ne bi izključevala nikogar, je dejal njegov predstavnik Martin Nesirky. Po besedah Bana je poleg tega treba razhajanja v pogledih na nadaljnjo pot države izražati "na spoštljiv in miren način".

Ashtonova varnostne sile poziva k zadržanosti "Veliko zaskrbljenost" je zaradi dogodkov v Egiptu izrazila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica Catherine Ashton. Varnostne sile je v izjavi pozvala k zadržanosti, vse egiptovske državljane pa k izogibanju provokacij in stopnjevanju nasilja. Prepričana je, da "konflikti in nasilje nista prava pot za rešitev ključnih političnih vprašanj", izpostavila pa je tudi nujnost spoštovanja "svobode izražanja in mirnega zborovanja".

Kot je povedal Aleksander Gasser, ki dopustuje v Hurgadi, je stanje v tem priljubljenem počitniškem središču ob Rdečem morju povsem mirno.

Slovenski turist v Hurgadi: Še vedno pravzaprav brezskrbno uživamo tukaj "Predvsem domačini, pa tudi turisti z enim očesom po televiziji spremljamo dogodke v Kairu, a vendarle se nam zdi, da nam teh 400, 500 kilometrov in pet, šest ur razlike po cesti med prestolnico in letovišči na Rdečem morju daje neko varnost, da nam vsaj v tem trenutku ni treba skrbeti in še vedno pravzaprav brezskrbno uživamo tukaj, kar nas je Slovencev, počitnice," je povedal.

O pozivu MZZ zaenkrat še niso bili obveščeni, prav tako jih turistična agencija ni kaj posebej opozorila pred morebitno nevarnostjo. "Lahko pa, da se bo tudi to zgodilo. Vendar je tukaj sodelovanje med slovenskimi in lokalnimi vodiči odlično in mislim, da če bo do česa prišlo, da bomo tudi obveščeni," je še povedal Gasser.

Ne spreglejte