Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 11. 2014,
6.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ferguson sodišče

Torek, 25. 11. 2014, 6.50

8 let

Ferguson: nasilje protestnikov hujše od pričakovanega (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik ZDA Barack Obama je po odločitvi velike porote v Claytonu, da ne bo potrdila obtožnice proti belopoltemu policistu Darrenu Wilsonu, pozval vse, ki želijo protestirati, naj to storijo mirno.

Velika porota okrožja mesta St. Louis v Claytonu po več dneh odločanja ni potrdila obtožnice proti Wilsonu, ki je 9. avgusta v predmestju St. Louisa Fergusonu ubil neoboroženega 18-letnega temnopoltega Michaela Browna.

Takoj, ko je izvedela za težko pričakovano odločitev, je množica okrog policijske postaje v Fergusonu začela jezno vzklikati proti policiji, podrla barikade in začela policiste obmetavati z vsem, kar ji je prišlo pod roke.

Bes množice Kmalu zatem so odjeknili streli. Šef policistov v okrožju ST. Louis je dejal, da je sklišal najmanj 150 strelov in da je nasilje hujše, kot je bilo med avgustovskimi izgredi, ki so sledili streljanju. Protestniki so se znašali nad policijskimi avtomobili, najmanj enega so zažgali. Policija se je odzvala z dimnimi bombami in solzivcem, da bi razgnala množico. V več stavb so vdrli vandali, zažgali naj bi lekarno in picerijo. Protestniki so zaprli del avtoceste.

Nasilje hujše od pričakovanega, aretirali 61 ljudi Danes so aretirali 61 ljudi, je povedal vodja policije okrožja St. Louis John Belmar. Nasilje je bilo hujše od pričakovanega, a med protestniki in policisti ni bilo žrtev.

Policija v St. Louisu je sporočila, da je bil v enem od predmestij ustreljen policist, vendar ni jasno, ali je incident povezan z odločitvijo velike porote.

Protesti so izbruhnili tudi v drugih mestih po ZDA. V New Yorku se je zbralo koli tisoč ljudi, ki so vzklikali: "Zaprite morilskega policista" in "Življenja temnopoltih so pomembna".

Razočaranje nad odločitvijo velike porote je izrazila tudi družina ubitega najstnika, a je pozvala vse, ki delijo njeno razočaranje, naj protestirajo na miren način. Kmalu zatem se je s svojo izjavo oglasil tudi Obama, okoliške cerkve pa so se že vnaprej ponudile kot zavetišče ljudem v primeru hudega nasilja.

Kaj se je zgodilo? Primer je ponovno razdelil Ameriko. Anketa televizije CNN je ugotovila, da je večina belopoltih po ZDA za to, da se policista oprosti, večina temnopoltih pa zahteva, da se ga obtoži vsaj za nekaj. Velika porota – v njej je bilo 12 naključno izbranih državljanov, med njimi devet belopoltih in trije temnopolti – je slišala dve nasprotujoči si različici tragedije.

Policija trdi, da je Brown napadel 28-letnega policista, ko mu je ta ukazal, naj se s prijateljem umakne z ulice na pločnik. Brown naj bi po tem Wilsona napadel in mu skušal odvzeti pištolo. Druge priče dogodka pravijo, da je Brown bežal pred policistom in na koncu dvignil roke v zrak, vendar ga je Wilson vseeno ustrelil.

Policista lahko toži družina ubitega Policist Wilson je od 9. avgusta na plačanem dopustu. Zaradi kršenja človekovih pravic ustreljenega ga lahko preganja pravosodno ministrstvo ZDA, družina Browna pa lahko proti njemu vloži civilno tožbo.

Ne spreglejte