Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 6. 2011,
15.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sredstva

Sreda, 8. 6. 2011, 15.55

8 let

Evropski poslanci želijo več sredstev za EU v obdobju 2014-2020

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
EU bi za doseganje zastavljenih ciljev in ustrezno izvajanje vseh politik, dogovorjenih na evropski ravni, v obdobju 2014-2020 potrebovala vsaj pet odstotkov več sredstev glede na leto 2013.

Tako namreč meni Evropski parlament. Države članice, ki želijo zamrznitev sredstev, pa sprašuje, katerim prioritetam naj se EU odpove.

"Zamrznitev proračuna ni realna možnost" V poročilih, ki so jih sprejeli na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, evropski poslanci menijo, da zamrznitev proračuna na ravni, ki je predvidena za leto 2013, ni realna možnost. Ob tem opozarjajo, da bi proračunsko omejevanje lahko ogrozilo že dogovorjene spodbude za raziskave in inovacije, pa tudi naložbe v infrastrukturo, zunanjo politiko in širitev unije.

Sredstva za regionalno politiko in kmetijstvo bi lahko ostala na sedanji ravni. Glede regij, kjer BNP na prebivalca dosega med 75 in 90 odstotkov povprečja EU, pa poslanci pozivajo Evropsko komisijo, naj za naslednje proračunsko obdobje oblikuje vmesno kategorijo, da bi jim tako dodelila jasnejši položaj in s tem večjo varnost pri njihovem razvoju.

Parlamentarci tudi menijo, da bi bilo treba povečati naložbe v energetsko infrastrukturo. Privarčevali pa bi pri upravi unije, denimo z enim samim sedežem Evropskega parlamenta.

"Ne more biti več Evrope za manj denarja" Kritični so tudi do sedanjega sistema financiranja, ki je skoraj v celoti odvisen od prispevkov držav članic in je postal zelo zapleten. Sistem dejanskih lastnih sredstev bi bil pravičnejši, preglednejši in enostavnejši, poudarja Evropski parlament v danes sprejeti resoluciji.

Da EU za večletni finančni okvir med letoma 2014 in 2020 potrebuje več denarja kot doslej, so poslanci poudarjali tudi v današnji skoraj triurni razpravi pred glasovanjem. "Ne more biti več Evrope za manj denarja," je dejal poročevalec o tej temi, Španec Salvador Garriga Polledo (EPP). Parlamentarci so tudi zahtevali odpravo vseh rabatov, izjem in popravnih mehanizmov.

Predlog za zvišanje sredstev za večletni finančni okvir unije je v razpravi podprl tudi Evropski komisar za proračun Janusz Lewandowski. Po njegovih besedah je potrebnih več sredstev za področja, povezana z inovacijami, pa tudi za kmetijsko in kohezijsko politiko.

Bo EU brez dodatnih sredstev še lahko pomemben igralec? Več poslancev je menilo, da so sredstva na evropski ravni porabljena učinkoviteje kot na nacionalni. "En porabljen evro na evropski ravni je več vreden kot en porabljen evro na nacionalni ravni, kjer gre okoli 20 odstotkov še za odplačevanje državnega dolga," je tako dejal predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Joseph Daul. Številna so bila tudi opozorila, da Evropa brez dodatnih sredstev ne bo mogla biti pomemben igralec v svetu.

Za zamrznitev dolgoletnega proračuna se med državami članicami najglasneje zavzemata Velika Britanija in Nizozemska, do katerih so bili kritični mnogi poslanci, med njimi vodji socialistov (S&D) Martin Schulz in liberalcev (ALDE) Guy Verhofstadt.

Danes sprejeti dokumenti bodo služili kot podlaga za pogajanja med parlamentarci in predstavniki držav članic, ki naj bi se predvidoma začela v prihodnjih tednih. Sedanja finančna perspektiva se sicer izteče leta 2013.

Ne spreglejte