Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 10. 2012,
18.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Evropska komisija

Torek, 23. 10. 2012, 18.49

8 let

Evropska komisija brez pobude za uvedbo ženskih kvot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropska komisija ni predlagala uvedbe ženskih kvot v upravah velikih evropskih podjetij, kot je bilo to pričakovano.

Evropska komisija bi morala danes podati predlog za obvezno uvedbo ženskih kvot v upravah velikih evropskih podjetij, vendar je pobudo preložila za več tednov. Komisarka za pravosodje in temeljne pravice Viviane Reding namreč med kolegi ni uspela zbrati dovolj podpore za ta korak.

"Ne bom vrgla puške v koruzo," je zatrdila Redingova na Twitterju in napovedala, da se bomo k ženskim kvotam vrnili še pred koncem novembra. Komisarka je tudi pojasnila, da je v 27-članski ekipi njen predlog podprl šef komisije Jose Manuel Barroso in še šest komisarjev - sami moški. V komisiji je sicer poleg Redingove še osem žensk.

Redingova bi zvišala delež žensk na 40 odstotkov Ženske kvote že nekaj časa burijo duhove v EU. V začetku septembra je v javnost pricurljal osnutek predloga Redingove, naj se delež žensk v upravah podjetij do leta 2020 zviša na 40 odstotkov, s čimer naj bi članice unije uravnotežile zastopanost žensk in moških na pomembnih položajih v podjetjih.

Zakonodaja v obliki direktive, ki pa uradno še ni bila predstavljena, naj bi veljala samo za podjetja, ki kotirajo na borzi in imajo več kot 250 zaposlenih, njihov letni promet pa presega 50 milijonov evrov. Poleg tega kvota ne bi veljala za izvršne, torej najvplivnejše položaje.

Devet članic nasprotuje predlogu A načrti kljub temu dvigajo prah. Devet članic unije - Velika Britanija, Nizozemska, Bolgarija, Češka, Madžarska, Malta, Litva, Latvija in Estonija - je septembra svoje nasprotovanje izrazilo v pismu Redingovi in predsedniku komisije Barrosu. Slovenija se tej pobudi ni pridružila.

"Zavedamo se, da ni dovolj žensk v upravah (...) vendar zavračamo takšne zavezujoče ukrepe na evropski ravni," je zapisala deveterica. Njihova poteza velja za precejšnje presenečenje, saj članice unije običajno ne pišejo komisiji, še preden ta zakonodajni predlog sploh objavi. V krovni evropski organizaciji za zaščito pravic žensk, European Women's Lobby, so nad stališčem deveterice "šokirani" in pozivajo h koncu "anahronistične 85-odstotne moške kvote".

Redingova pa je pobudo komentirala z besedami, da evropske zakonodaje o tako pomembnih temah "ne sprejema devet moških v temnih oblekah za zaprtimi vrati", temveč se bo o tem odločilo v demokratičnem procesu, v katerem bosta imela Evropski parlament in Svet enakovredno vlogo.

Redingova računa na podporo v parlamentu Komisarka ve, da lahko računa na podporo v parlamentu, kjer so septembra celo preložili zaslišanje kandidata za položaj v izvršilnem odboru Evropske centralne banke Yvesa Merscha, ker v postopku imenovanja ni dobila priložnosti nobena ženska. Predsedujoča parlamentarnemu odboru za denarne in gospodarske zadeve Sharon Bowles je tedaj opozorila: "Niti ene ženske ni na vodilnih položajih ene najbolj vplivnih in ključnih institucij v EU."

Ne spreglejte