SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropska centralna banka za dva tedna podaljšala pomoč grškim bankam

2

termometer

 | Foto:
Svet Evropske centralne banke (ECB) je za dva tedna podaljšal izredno likvidnostno pomoč grškim bankam.

Obenem je Svet ECB povečal njen obseg z dosedanjih 65 na 68,3 milijarde evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na vire pri ECB.

Odločitev je ECB sprejela dan pred pričakovano uradno prošnjo Grčije za podaljšanje obstoječega programa evropske finančne pomoči. V Atenah si po neuradnih informacijah želijo podaljšanje za šest mesecev, a brez strogih pogojev, ki jih je morala država doslej izpolnjevati v zameno za ta sredstva.

"Smo na pravi poti" Grški finančni minister Janis Varufakis je danes izrazil optimizem. "Smo na pravi poti, optimist sem, da se bo danes ali dan kasneje dobro končalo," je dejal novinarjem v Atenah. "Naš predlog bo napisan tako, da bo pokril tako zahteve grške strani kot vodstvo evropskupine," je zatrdil.

ECB je že pred dnevi sporočila, da grških državnih obveznic ne bo več sprejemala kot zavarovanje za posojila, nato pa dan kasneje prižgala zeleno luč za izredna likvidnostna sredstva grškim bankam v višini do 60 milijard evrov.

Izjema za Atene Ker bonitetne agencije grške državne obveznice ocenjujejo kot ničvredne, v Frankfurtu teh dolžniških papirjev v skladu s pravili ECB ne bi smeli upoštevati kot zavarovanje za posojila, a so za Atene uvedli izjemo, dokler so spoštovale pravila v okviru 240 milijard evrov težkega programa mednarodne finančne pomoči.

Po navedbah nekaterih medijev naj bi v zadnjih nekaj dneh dnevni dvigi na grških bankah dosegali po okoli 500 milijonov evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin