Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
31. 8. 2015,
12.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Avstralija Evropa Evropska unija begunci Islamska država

Ponedeljek, 31. 8. 2015, 12.37

8 let

"Evropa lahko naredi več v napadih na IS, da bi preprečila begunsko krizo"

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Avstralska zunanja ministrica Julie Bishop je Evropo pozvala, naj se v večji meri vključi v zračne napade na IS v Siriji in Iraku, s čimer lahko prispeva k reševanju begunske krize.

Evropa naj bo odločnejša in aktivnejša pri reševanju vzrokov begunske krize. "Več kot 40 odstotkov ljudi, ki trenutno prosijo za azil v Evropi, je Sircev. Zato potrebujemo enotno fronto, da premagamo teroristične organizacije, ki v preseljevanje silijo toliko ljudi," besede avstralske zunanje ministrice Julie Bishop iz avstralskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Približno 60 držav že tako ali drugače sodeluje v koaliciji pod vodstvom ZDA. Do zdaj so zračne napade na Islamsko državo (IS) v Iraku izvedle že Avstralija, Kanada, Danska, Francoska, Nizozemska, Jordanija, Velika Britanija in ZDA. V Siriji pa Kanada, Jordanija, Savdska Arabija, Združeni arabski emirati in ZDA.

Poleg tega še poziva, da "nekatere države lahko storijo še več kot le to, da podprejo zračne napade, ki so se sicer pokazali za učinkovite pri preprečevanju Islamski državi, da nadaljuje zavzemanje ozemlja in izvajanje barbarskega nasilja". Za avstralsko televizijsko postajo Channel Ten pa je političarka hkrati podčrtala tudi tveganost zračnih napadov.

"Po nekaterih ocenah naj bi bilo po sirijskih in iraških mestih okoli 30 tisoč pripadnikov Islamske države, kar je za koalicijo, ki izvaja zračne napade, težko, da ne bi ob tem ranila tudi civilistov."

Soočamo se z humanitarno krizo brez primere Soočamo se s humanitarno krizo brez primere. Težavo pa je treba reševati v izvoru, kar pa vključuje tako vojaške kot politične rešitve, tako v Siriji in Iraku, besede Julie Bishop navaja avstralski spletni medij ABC.net.au.

Iz Sirije in Iraka, pa tudi drugih držav v Evropo bežijo številni begunci, zato se mora v reševanje težave vključiti več evropskih držav, še pravi.

Ne spreglejte