Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
4. 2. 2016,
6.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Libija

Četrtek, 4. 2. 2016, 6.52

8 let

EU poboje Islamske države označila za genocid

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Evropski parlament je sprejel Resolucijo o sistemskih množičnih umorih IS, v kateri grozodejstva na Bližnjem vzhodu označuje za genocid.

V resoluciji je poudarjeno, da IS izvaja genocid nad kristjani in Jazidi ter drugimi verskimi in etničnimi manjšinami. Evropski parlament je zato pozval mednarodno skupnost k ustavitvi ubijanja. Varnosti svet Združenih narodov poziva, naj Mednarodno kazensko sodišče (ICC) preišče zločine, ki jih je v Siriji in Iraku zagrešila IS.

Pred EP je zločine IS za genocid označila tudi parlamentarna skupščina Sveta Evrope.

Večina borcev IS je tujcev Več vodilnih poveljnikov Islamske države se je iz Iraka in Sirije v zadnjih mesecih preselilo v Libijo, trdi eden vodilnih libijskih obveščevalcev. Ismail Šukri, vodja obveščevalcev v libijskem mestu Misrata, je za BBC povedal, da v Sirte prihaja vse več tujih borcev. IS je Sirte, rodno mesto nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija, zavzela lani, pri tem pa jo po nekaterih informacijah podpirajo sile, zveste nekdanjemu libijskemu režimu.

"Večina borcev IS v Sirtu je tujcev, okoli 70 odstotkov. Večina jih je Tunizijcev, sledijo Egipčani, Sudanci in nekaj Alžircev. Temu dodajte še Iračane in Sirce. Večina Iračanov prihaja iz razpuščene vojske Sadama Huseina," je dejal Šukri.

Libija varno zatočišče Libijski obveščevalec je prepričan, da se poveljniki IS v Libijo selijo zaradi mednarodnih napadov na cilje IS v Iraku in Siriji. "Libijo vidijo kot varno zatočišče," je povedal. Oblasti v Misrati pravijo, da pripravljajo ofenzivo proti vojakom IS v Sirtu, vendar je poveljnik bataljona 166 Mohamed Al Bajudi priznal, da brez mednarodne pomoči IS ne bodo mogli poraziti. Hkrati si tujih sil na libijskih tleh ne želi: "Mi, Libijci, se bomo borili."

Mednarodna koalicija skeptična do posredovanja Napad mednarodne koalicije na Libijo po vzoru napadov na cilje IS v Iraku in Siriji se za zdaj ne zdi mogoč. V torek se je v Rimu sestala koalicija za boj proti IS. Zunanji ministri so se strinjali o okrepitvi boja proti IS, a izključili posredovanje v Libiji. Italija je predlagala, da bi članice Nata v Libijo poslale do šest tisoč vojakov. Načrt ovira nestrinjanje dveh nasprotujočih si libijskih parlamentov.

Ne spreglejte