Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 10. 2011,
21.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Eta Španija

Četrtek, 20. 10. 2011, 21.37

8 let

Eta po 40 letih objavila konec oboroženega boja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Baskovska separatistična organizacija Eta je objavila "dokončen konec" več kot 40 let trajajočega oboroženega boja za neodvisnost Baskije.

Pripadniki Ete, oblečeni v črne srajce ter z belimi kapucami in črnimi baretkami na glavi, so to sporočili v video posnetku na spletni strani baskovskega časnika Gara. "Eta se je odločila dokončno ustaviti oborožene dejavnosti," so poudarili v pisni izjavi v baskovskem, španskem, francoskem in angleškem jeziku, ki je spremljala posnetek. Špansko in britansko vlado so pozvali k dialogu Špansko in britansko vlado so pozvali k začetku neposrednega dialoga o rešitvi posledic konflikta, s katerim bi presegli oborožene spopade. "S to zgodovinsko izjavo Eta izraža svojo jasno, trdno in dokončno zavezo," so še poudarili. Odgovorna za smrt 829 ljudi Ta izjava bi lahko pomenila konec zadnje večje nasilne separatistične skupine v Zahodni Evropi, ki je odgovorna za smrt 829 ljudi. "Upravičeno slavimo zmago demokracije, zakona in razuma" Predsednik španske vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero je izjavo Ete že pozdravil kot "zmago demokracije". "Upravičeno slavimo zmago demokracije, zakona in razuma," je dejal Zapatero na televiziji. "Zavedajoč se velikega pomena sporočila Ete, želim znova potrditi zaupanje vseh Špancev v demokracijo, svobodo in v Španijo," je dejal v svečanem tonu. S tem je prvič pozdravil kako napoved Ete, ki je doslej že večkrat napovedovala, nato pa kršila, napovedi o premirju. Poudaril je še, da so k temu prispevala "dejanja pravosodja, obveščevalnih služb in mnogih drugih javnih uslužbencev".

Vodja opozicije pozval k popolni razpustitvi Ete Vodja španske opozicije Mariano Rajoy, ki si na predčasnih parlamentarnih volitvah 20. novembra obeta zmago, pa je pozval k popolni razpustitvi Ete. "Menimo, da gre za zelo pomemben korak, vendar bodo Španci imeli dušni mir šele, ko se bo Eta nepovratno in popolnoma razpustila," je dejal na novinarski konferenci. "Odločitev Ete o dokončni odpovedi nasilju sprejemamo z zadovoljstvom. To je dobra novica, saj se Eta končno dokončno odpoveduje vsiljevanju svojega političnega projekta s smrtjo, strahom, nasiljem in izključevanjem," je dodal in poudaril, da so z mislimi z vsemi nedolžnimi ljudmi, katerih življenja so bila uničena.

Ne spreglejte