SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ESČP: Novičarske spletne strani niso odgovorne za žaljive komentarje

0

termometer

Evropsko sodišče za človekove pravice je odločilo, da novičarske spletne strani niso odgovorne za "žalitve in nesramne komentarje" bralcev.

Tako je odločilo, potem ko so madžarsko spletno stran tožili zaradi sporočil na njihovem forumu.

Primer je povezan z novičarsko spletno stranjo Index.hu, kjer so bralci o neki nepremičninski družbi objavili niz jeznih komentarjev.

Nekdo je zapisal: "Takšni ljudje bi morali srati ježa in zapraviti ves denar za grobnice svojih mater, dokler ne crknejo."

Lokalna sodišča odločila drugače kot ESČP V odgovor na zapis je nepremičninska družba, ki v odločitvi sodišča ni natančno navedena, na lokalnih sodiščih uspešno tožila novičarski portal in združenje madžarskih internetnih podjetij, ker so dopustila objavo neprimernih komentarjev. A evropsko sodišče je zdaj odločilo drugače.

Index.hu je sicer takoj odstranil žaljive komentarje ter obenem sporočil, da ne morejo biti odgovorni za vse objave bralcev. Njihovi odvetniki pa so menili, da bi s tem, ko bi bile za komentarje odgovorne novičarske strani, resno posegli v svobodo izražanja ter demokratično odprtost v dobi interneta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin