SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Erdogan: Če trg Taksim ne bo prazen, ga bodo morale izprazniti varnostne sile

2

termometer

 | Foto:
Turški premier Recep Tayyip Erdogan je protestnikom v parku Gezi in na trgu Taksim v Carigradu dal do nedelje čas, da zapustijo trg in park, kjer so se pred dobrima dvema tednoma začeli protesti.

Ti so se nato razširili po vsej državi. "Jutri imamo v Carigradu javno srečanje. In jasno povem: če trg Taksim ne bo prazen, ga bodo morale izprazniti varnostne sile," je na srečanju svojih privržencev v Ankari dejal Erdogan.

Erdogan je sicer v petek pristal na ustavitev načrtov za urbanistične spremembe v parku, ki so bile povod za proteste, obenem pa je protestnike pozval, naj park zapustijo.

Nadaljevali bodo upor "v luči krivic in nepoštenja v državi" Protestniki pa so vso minulo noč v parku razpravljali o odzivu na to potezo in sklenili, da je njihovo gibanje večje od boja za ohranitev parka. Sporočili so, da bodo nadaljevali upor "v luči krivic in nepoštenja v državi".

Od 31. maja so se protesti zaradi nasilnega posredovanja policije proti protestnikom, ki so nasprotovali pozidavi parka Gezi v Carigradu, razširili po vsej Turčiji. Protestniki so ogorčeni nad policijskim nasiljem, vladi pa očitajo tudi, da postaja preveč avtoritarna in da poskuša ustavno sekularni Turčiji vsiliti islamistične reforme.

V protestih je doslej umrlo pet ljudi, poškodovanih pa jih je približno 7500. Erdogan je protestnike v prvih odzivih zmerjal z vandali in tujimi plačanci, šele po dveh tednih je pokazal pripravljenost na pogajanja z njimi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin