Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 7. 2013,
18.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Egipt protesti

Sreda, 31. 7. 2013, 18.00

8 let

Egiptovska vlada policiji ukazala, naj odstrani protestnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Egiptovska vlada, ki jo vodi začasni predsednik Adli Mansur, je policiji ukazala, naj odstrani privržence odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, ki protestirajo v prestolnici Kairo.

"Kabinet se je odločil, da bo izvedel vse ukrepe, ki so mu na voljo, da se bo soočil s tveganji in jih odstranil," je egiptovska vlada zapisala v sporočilu za javnost, ki ga je predvajala državna televizija. Vlada je namreč protestnike, ki podpirajo nekdanjega predsednika Mohameda Mursija, označila za "grožnjo nacionalni varnosti", poroča BBC.

Protestniki se do zdaj niso pustili odstraniti Muslimanska bratovščina, ki stoji za številnimi protesti Mursijevih privržencev, se je do zdaj uspešno upirala grožnjam o njihovi odstranitvi, kljub temu da so s tem sprožili nasilje. Pretekli konec tedna je glavnina protestov potekala na dveh trgih, Raba Al Adavija, kjer so se protesti sprevrgli v nasilje, v katerem je umrlo 70 ljudi, in na trgu Nahda, blizu kairske univerze.

"Nadaljevanje nevarnih razmer na trgih Raba Al Adavija in Nahda ter posledično terorizma in blokad cest ni več sprejemljivo, saj ogroža nacionalno varnost," je po poročanju BBC-ja dejal informacijski minister Doreja Šaraf El Din. Tudi začasna vlada je že večkrat poudarila, da se bo s kršitelji zakona odločno spopadla.

"Nič se ni spremenilo" Islamistične skupine, ki zahtevajo vrnitev Mursija na oblast, so v odzivu na grožnjo vlade sporočile, da bodo vztrajale. "Nič se ni spremenilo," je povedal njihov tiskovni predstavnik Gehad El Hadad, ki je ukaz policiji, naj zatre proteste, označil za "poskus teroriziranja Egipčanov".

Voditelji Muslimanske bratovščine bodo odgovarjali Državno tožilstvo je sicer napovedalo, da se bodo pred sodiščem zagovarjali trije voditelji Muslimanske bratovščine, Mohamed Badie, njegov namestnik Kairat Al Šater in Rašad Bajoum, ki bodo odgovarjali za nasilje, ki se je razplamtelo pretekli mesec.

Delegacija Afriške unije, ki se mudi v Egiptu, se je medtem v Kairu srečala z odstavljenim predsednikom Mursijem in začasnim vodstvom države. Srečanje z Mursijem sta potrdila tako vodja delegacije AU Alfa Omar Konari kot egiptovsko predsedstvo, druge podrobnosti pa niso znane.

Ne spreglejte