SiolNET. Novice Svet
0,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ECDC: Slovenija ostaja temno rdeča

0,93

termometer

ECDC
Temno rdeče so poleg Slovenije v celoti obarvane še vse tri baltske države in Romunija, sicer pa so temno rdeči še zahod Bolgarije, sever Grčije, vzhod Slovaške ter vzhod Hrvaške in mesto Zagreb. Foto: ecdc.europa.eu

Slovenija na obnovljenem epidemiološkem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) ostaja v celoti označena s temno rdečo barvo, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko v boju proti bolezni covidu-19. Vse bolj rdeč postaja ves vzhodni del EU, medtem ko je položaj v Italiji, Franciji in Španiji precej boljši.

S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100 tisoč prebivalcev presega 500, pri izračunih pa sicer upoštevajo tudi delež pozitivnih testov.

ECDC Novice Covid udarja necepljeni vzhod Evrope

Temno rdeče tudi tri baltske države in Romunija

Temno rdeče so poleg Slovenije v celoti obarvane še vse tri baltske države in Romunija, sicer pa so temno rdeči še zahod Bolgarije, sever Grčije, vzhod Slovaške ter vzhod Hrvaške in mesto Zagreb.

Avstrija, Nemčija, Finska, Irska in Belgija so medtem povsem oziroma skoraj povsem rdeče, kar pomeni nekoliko boljše epidemiološko stanje. Tudi Madžarska je skoraj povsem rdeča, z izjemo ene regije, ki je oranžna.

Covid Novice To so najnovejše številke o koronavirusu

Zahodnim državam v boju z epidemijo kaže veliko bolje

Položaj v Italiji, Franciji in Španiji je občutno boljši. Njihove regije so v najslabšem primeru obarvane oranžno, nekatere pa so tudi v zelenem območju, kar pomeni zelo dobro epidemiološko sliko. Oranžni sta tudi Portugalska in Švedska. V barvah semaforja pa je Poljska, ki ima tako nekaj zelenih regij kot tudi oranžnih in rdečih.

ECDC Foto: ecdc.europa.eu

Precepljenost: nizka na vzhodu, visoka na zahodu

Slabe razmere ma vzhodu so zelo verjetno posledica nizke precepljenosti prebivalcev. Na Hrvaškem je cepljenih 52 odstotkov in v Sloveniji 59,6 odstotka ljudi, na Slovaškem pa je polno cepljenih 52,4 odstotka odraslih, v Romuniji pa 66,8 odstotka ljudi, kažejo podatki ECDC. Na zahodu je slika popolnoma drugačna, v Španiji je polno cepljenih 83,1 odstotka odraslih, v Italiji 79,3 odstotka in v Franciji 80,1 odstotka ljudi.

Pfizer cepivo Novice V Ljubljani bodo polnili Pfizerjevo cepivo V poplavah in plazovih v Nepalu in Indiji skoraj 200 mrtvih Novice V poplavah in plazovih v Nepalu in Indiji skoraj 200 mrtvih #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin