Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 8. 2019,
16.26

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

ECB hekerski napad

Petek, 16. 8. 2019, 16.26

4 leta, 8 mesecev

ECB tarča hekerjev: ugasniti je morala eno od spletnih strani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Heker, hekerski napad | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Evropska centralna banka (ECB) je v četrtek po hekerskem napadu in odkritju zlonamerne programske opreme, vgrajene v njen strežnik, ugasnila eno od svojih spletnih strani. Tarča hekerjev je bil slovar za integrirano poročanje o bankah (BIRD), prek katerega se banke informirajo o metodologiji sestavljanja statističnih in nadzornih poročil.

Hekerji bi po navedbah ECB lahko ukradli kontaktne podatke 481 naročnikov na BIRD, med njimi elektronske naslove, imena in funkcije predplačnikov tega biltena. Banka je zato že stopila v stik z žrtvami.

Notranji sistemi ECB in za trg občutljivi podatki pa po njenih navedbah niso kompromitirani, saj je BIRD vezan na zunanji strežnik in tako ločen od preostalih delov ECB, poročajo tuje tiskovne agencije.

Hekerji so bili v sistemu BIRD prisotni od decembra lani, a se je to razkrilo šele po več mesecih tekom rednih vzdrževalnih del.

Spletna stran ponuja pomoč pri urejanju informacij

ECB, vroče | Foto: Reuters Foto: Reuters Storitev BIRD koordinira enota ECB, zadolžena za nadzor nad več kot 100 največjimi bankami v 19 državah območja evra. Spletna stran zagotavlja pomoč bankam pri zbiranju in urejanju informacij, ki jih potrebujejo nadzorne skupine osrednje evrske denarne ustanove.

Zasebne finančne institucije in nacionalne centralne banke skupaj pripravljajo podatke in poročila, pri čemer morajo upoštevati precej zapletena pravila. Tako je, odkar je ECB zaradi izbruha finančne krize leta 2014 prevzela vlogo osrednjega nadzornika.

Hekerji so v minulih letih napadli več centralnih bank po svetu, vse od Malezije do Ekvadorja. Najbolj je odmeval napad leta 2016, ko jim je uspelo z računa bangladeške centralne banke pri newyorški izpostavi ameriške centralne banke Federal Reserve ukrasti 81 milijonov dolarjev.

Ne spreglejte