Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
3. 12. 2014,
12.05

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Islamska država Raka džihadisti Red Bull

Sreda, 3. 12. 2014, 12.05

5 let, 3 mesece

Džihadisti so nori na Red Bull

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Raka, prestolnica zloglasne Islamske države, je razdeljeno mesto. Medtem ko prestrašeno prebivalstvo vse bolj strada in je brez zdravniške oskrbe, džihadisti uživajo v razkošju.

Sirsko mesto Raka so džihadisti Islamske države razglasili za prestolnico svojega kalifata. Dostop do mesta ni dovoljen niti tujim niti sirskim novinarjem, o življenju v mestu tako poročajo (anonimni) aktivisti, ki zaradi tega tvegajo svoje življenje.

Islamistično nasilje v Raki Že pred meseci so svetovni mediji poročali o nasilju islamistov v mestu, zdaj so razmere še hujše, trpljenje prebivalstva pa še veliko večje. Na drugi strani si lahko džihadisti privoščijo življenje, ki je za navadne prebivalce nedosegljivo razkošje.

Nekaj skrivnosti, kaj se zadnje čase dogaja v Raki, je razkril britanski The Observer, katerega vir so prebivalci mesta, kot je Abu Ibrahim Rakavi, ustanovitelj omrežja mestnih aktivistov, ki nasprotujejo džihadistom.

Prebivalci Rake v primežu islamistov in sirske vojske Teroriziranje prebivalstva (javna obglavljanja in križanja drugače mislečih na mestnem "rajskem trgu", bičanja zaradi "pregreh", kot je kajenje …) se še vedno nadaljuje, razmere pa so se zadnje mesece še poslabšale.

Mesto je tarča letalskih napadov redne sirske vojske, pri čemer letala bombardirajo tudi civilne objekte v mestu. Čeprav imajo islamisti protiletalsko obrambo, je ne uporabljajo za zaščito civilistov.

Vse manj ljudi si lahko privošči nakup hrane Kot pravi Rakavi, se dan včasih začne z napadi sirskih letal, konča z napadi letal zavezniške koalicije, vmes pa džihadisti Islamske države pobijajo ljudi. Ljudje so zato utrujeni in prestrašeni.

V mestu vlada vse večja lakota, saj imajo vse bolj revni ljudje premalo denarja za nakup hrane. Od septembra se je na primer cena kruha povečala za 150 odstotkov. Poleg hrane primanjkuje tudi vode.

Ljudje so brez elektrike in zdravniške oskrbe Po zadnjem letalskem napadu se je sesulo mestno električno omrežje. Oskrba z elektriko je tako odvisna od generatorjev, ki pa so v rokah džihadistov.

Tudi mestni zdravstveni sistem je razpadel, zaradi česar ljudje, ki nimajo več dostopa do zdravstvene oskrbe, umirajo zaradi poškodb in bolezni, ki bi bile drugače ozdravljive.

Džihadisti hočejo "dobiti krila" Na drugi strani džihadisti vse zdravnike in medicinsko opremo zadržujejo v svojih zasebnih bolnišnicah, kamor prebivalstvo nima dostopa. Ta zdravniška oskrba je namenjena le džihadistom.

Pri džihadistih, ki imajo tudi dovolj hrane in vode, je še posebej priljubljena energijska pijača Red Bull – pločevinka stane približno 1,20 evra. Cena, ki je za navadne prebivalce nedosegljiva.

Polni tovornjaki iz Turčije Kot poroča ameriška tiskovna agencija Bloomberg, dnevno iz Turčije v Sirijo pride od štiri do pet tovornjakov, polnih te pijače. Odjemalci energijskega napitka, ki daje krila, kot se glasi slogan, so oblastniki Islamske države.

Za Turčijo je izvoz v Sirijo prava zlata jama. Izvoz se je še posebej povečal po tem, ko je Al Asadov režim izgubil nadzor nad mejo s Turčijo. Oktobra letos so po turških statističnih podatkih v južno sosedo, kjer že nekaj let divja krvava državljanska vojna, izvozili za milijardo evrov blaga.

Poleg energijske pijače, ki je izvozni izdelek številka ena, turški trgovci islamistom prodajajo še cement, žitne izdelke, rastlinsko olje, moko in konzervirano sadje.

Ne spreglejte