Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 3. 2014,
13.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

droga metamfetamin hujšanje kariera

Nedelja, 16. 3. 2014, 13.14

8 let

Droga za hujšanje in kariero

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Metamfetamin ali kristalni met v Evropi postaja vse bolj modna droga.

"Met vas naredi lucidne, superpametne, samozavestne. Počutite se lepi, polni ste elana. Za povrhu pa še hitro hujšate. V dveh dneh sem izgubila dva kilograma. Še celo seks je drugačen, boljši," je učinke metamfetamina ali kristalnega meta novinarjem Der Spiegla opisovala 20-letna Pia iz Münchna. To atraktivno drogo je jemala tri leta, dokler ni pristala na dnu in so jo prisilili v odvajanje.

Zdi se, da je metamfetamin nova modna droga, ki je dokončno zajela Evropo. Lahko jo kadite ali si jo vbrizgavate, je stimulativna kot ekstazi, a mnogo močnejša, s hujšimi stranskimi učinki. Le v nekaj mesecih se uporabniki spremenijo v "naspidirane" zombije. Met oziroma teta meta, kot ga imenujejo uporabniki pri nas, povzroči, da se v telesu sprosti ogromna količina nevrotransmiterjev, kot sta hormona sreče serotonin in dopamin. Po dolgotrajni uporabi poškoduje živčne celice in možgane. Odvisniki trpijo za paranojo, nespečnostjo, agresivnostjo, ne čutijo ne lakote, ne žeje, ne bolečine. Sprva izgubijo kilograme, nato zobe, na koncu prisebnost.

Droga za hujšanje Združeni narodi so leta 2008 v poročilu o drogah zapisali, da je na svetu 24 milijonov uporabnikov te droge. Posebej so opozorili na to, da je med uporabniki metamfetamina večji odstotek žensk kot pri drugih drogah.

Eden od vzrokov za to je, da kristalni met povzroča hitro hujšanje. Od 70. letih metamfetamin v obliki zdravila desoxyn za hujšanje pri oblikah ekstremne debelosti uporabljajo v ZDA. Odmerjajo ga sicer pod strogimi varovalnimi ukrepi in bolniki ga naj ne bi jemali več kot nekaj tednov, a učinki so tako pri zdravilu kot pri drogi enaki. V nekaj tednih lahko uporabnica izgubi tudi 20 ali več kilogramov.

Težava pa je v tem, da se po prenehanju jemanja mamila normalizira presnovo telesa in večinoma se ženske spet zredijo, zato se marsikatera uporabnica po odvajanju ponovno zateče k drogi.

Čudežna tabletka za nemške vojake Metamfetamini so sicer že dolgo znani kot stimulativno sredstvo. Med drugo svetovno vojno so jih kot zdravilo pervitin delili vojakom nemške vojske s pripisom "pomoč proti utrujenost" in opozorilom "uporabljajte le od časa do časa". Vojski jih je dostavljalo farmacevtsko podjetje Temmler Werke, ki je zdravilo leta 1939 najprej testiralo na študentih.

Vojakom so na fronto razposlali milijone tablet, ki so jih sprva stimulirale, pozneje pa so se pokazali hudi stranski učinki: odvisnost, paranoje, halucinacije. Kljub temu so zdravilo uradno prepovedali šele leta 1988. Pohod na Evropo Ironično je, da se zdaj ravno Nemčija bori s pravo epidemijo uporabnikov metamfetamina. Desetletja je veljajo, da sta na nemškem trgu prevladujoči drogi marihuana in heroin, zdaj pa se je enormno povečala tudi poraba meta. Po podatkih nemške federalne policije se je leta 2012 število ljudi, ki so prvič preizkusili kristalni met, povečalo za 51 odstotkov. "Tako je met na prvem mestu pri novih uporabnikih prehitel heroin," je za Der Spiegel dejal Roland Härtel-Petri, bavarski zdravnik specialist za odvisnost: "Met je preplavil Nemčijo."

Povečana uporaba kristalnega meta pa je v zadnjih letih zaznana povsod po Evropi. V Veliki Britaniji naj bi v zadnjem letu en odstotek vseh starejših od 14 let vzelo metamfetamin.

Raziskovalci drog kot enega izmed vzrokov za trenutno popularnost in modnost kristalnega meta navajajo tudi predvajanje sicer odlične in večkrat nagrajene ameriške nadaljevanke Kriva pota (Breaking Bad), ki so jo lahko videli tudi slovenski gledalci. V njej obubožani učitelj kemije postane mamilarski kralj, ko začne proizvajati met. "Ta nadaljevanka je spremenila to nevarno in idiotsko substanco v modno," je opozoril tudi Roland Härtel-Petri.

Češki laboratoriji za široko potrošnjo Večina kristalnega meta pride v Zahodno Evropo iz čeških laboratorijev. Ocenjujejo, da na Češkem letno skuhajo okoli šest ton meta. Na Češkem stane gram meta 25 evrov. V nemških krajih ob češki meji je cena 60 evrov, v notranjosti Nemčije pa 120 evrov.

Pri kristalnem metu je težava tudi to, da je krog njegovih uporabnikov zelo širok. Ne gre več le za party drogo mladine, temveč ga uporabljajo tako strokovnjaki, kreativci, poklicni vozniki, delavci v tovarnah kot tudi študenti in dijaki. V raziskavi, ki so jo v Nemčiji izvedli leta 2011, je ena tretjina vprašanih uporabnikov te droge na vprašanje, zakaj jemljejo kristalni met, odgovorila, da jim pomaga pri delu in študiju.

"Metamfetamin je droga, ki ustreza sodobnemu času," je dejala terapevtka za odvisnike iz Bayreutha Annegret Sievert: "V čim krajšem času moramo biti izjemno produktivni." Opozarja, da pri svojem delu srečuje tudi vedno več preobremenjenih staršev, ki si pomagajo s kristalnim metom. Med njenimi pacienti je 40 odstotkov žensk, ki skušajo biti vse: delavne matere ter idealne žene in gospodinje, ob tem pa želijo še podobo manekenke. Kristalni met tudi njim pomaga ustvariti iluzijo, da imajo vse pod nadzorom.

Ne spreglejte