SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Drastična zadnja poteza Angele Merkel: necepljeni Nemci v "lockdown"

10

termometer

Angela Merkel
Stanje je resno in treba je poseči po drugih ukrepih poleg tistih, ki že veljajo, je danes dejala nemška kanclerka v odhodu. Foto: Reuters

Poslavljajoča se nemška kanclerka Angela Merkel in njen naslednik Olah Scholz sta pravkar oznanila, da Nemčija zapira javno življenje za državljane, ki še niso bili cepljeni proti bolezni covid-19 oziroma je niso pred kratkim preboleli. Merklova je podprla tudi obvezno cepljenje, ta ukrep bi v Nemčiji lahko začel veljati že čez tri mesece. 

Necepljenim Nemcem se obeta tako imenovano božični lockdown, je danes dejala Angela Merkel. To pomeni, da bodo izključeni iz tako rekoč vseh vidikov javnega življenja. Dovoljeni jim bodo le obiski živilskih trgovin, lekarn in zdravstvenih ustanov.

"Kulturne in zabavne prireditve bodo odprte le za državljane, ki so se ali cepili ali pa so pred kratkim preboleli bolezen covid-19," je pojasnila Merklova. Necepljenim bo prepovedan tudi vstop v restavracije in lokale, kinodvorane, muzeje. V redkih primerih naj bi bil sicer dovoljen vstop z negativnim hitrim testom. 

Nemčija uvaja tudi nekatere druge ukrepe za zmanjšanje števila stikov: dogodki v notranjih prostorih bodo omejeni na od trideset do petdeset odstotno zasedenost kapacitet, največje število gostov pa bo 5.000. Na zunanjih prireditvah bo največje število gostov medtem omejeno na 15.000. Vsi bodo morali izpolnjevati pogoj PC, torej preboleli ali cepljeni. Nemčija uvaja tudi nekatere druge ukrepe za zmanjšanje števila stikov: dogodki v notranjih prostorih bodo omejeni na od trideset do petdeset odstotno zasedenost kapacitet, največje število gostov pa bo 5.000. Na zunanjih prireditvah bo največje število gostov medtem omejeno na 15.000. Vsi bodo morali izpolnjevati pogoj PC, torej preboleli ali cepljeni. Foto: Guliver Image

V primeru sedemdnevne incidence nad 350 na 100 tisoč prebivalcev je predvideno zaprtje nemških klubov in diskotek. 

V nemških šolah bo za vse stopnje veljala obvezna nošnja zaščitnih mask. Javna in zasebna druženja, na katerih bodo prisotni necepljeni in tisti, ki bolezni covid-19 še niso preboleli, so poslej omejena na največ dve gospodinjstvi, in še to ob pogoju, da sta iz drugega gospodinjstva prisotni največ dve osebi. 

Poleg tega bodo lahko poslej proti covid-19 v Nemčiji cepili tudi zobozdravniki, farmacevti ter bolnišnično osebje. (STA)

Kmalu tudi obvezno cepljenje proti covid-19?

Merklova in njen naslednik Olaf Scholz sta danes tudi podprla strokovne predloge za uvedbo obveznega cepljenja proti bolezni covid-19. To mora prej sicer potrditi še parlament. Če se bo to zgodilo, in številni pričakujejo, da se bo, bi ukrep obveznega cepljenja v Nemčiji lahko začel veljati s februarjem prihodnje leto. 

Prihodnji nemški kancler Olaf Scholz (desno)  je danes ponovno pozval k cepljenju proti covidu-19. Zavzel se je, da bi se v Nemčiji do božiča cepilo 30 milijonov ljudi. To je dosegljiv cilj in hkrati velik logistični izziv, je še dejal Scholz. Prihodnji nemški kancler Olaf Scholz (desno) je danes ponovno pozval k cepljenju proti covidu-19. Zavzel se je, da bi se v Nemčiji do božiča cepilo 30 milijonov ljudi. To je dosegljiv cilj in hkrati velik logistični izziv, je še dejal Scholz. Foto: Reuters

Preberite tudi:

Angela Merkel Novice Zbogom, Angie Cepljenje, cepivo, AstraZeneca Novice Odkrili sprožilec redkih krvnih strdkov po cepljenju z AstraZeneco

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin