Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
13. 5. 2014,
11.25

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ECB evro Mario Draghi deflacija

Torek, 13. 5. 2014, 11.25

3 leta, 10 mesecev

Draghi naklepa evtanazijo varčevalcev. Prihranki bodo izpuhteli.

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mario Draghi želi pod pretvezo boja proti deflaciji znižati obrestno mero na nič odstotkov ali celo uvesti negativno obrestno mero. S tem želi na račun varčevalcev reševati prezadolžene države.

Gre za zvit načrt. Iz meseca v mesec je predsednik Evropske centralne banke (ECB), Italijan Draghi, širil strah pred padanjem cen oziroma deflacijo, s čimer je pripravljal javnost na naslednje znižanje obrestnih mer, piše nemški tednik Focus.

Negativne obresti bodo udarile po varčevalcih Do zdaj je ECB znižala obrestno mero na 0,25 odstotka, naslednje zasedanje sveta ECB pa bo 5. junija. Nižanje obrestnih mer na nič odstotkov ali celo na negativno območje pa bo na koncu udarilo po žepih varčevalcev v bankah.

Zakaj Draghi to počne? Zato, ker ve, da Francija, Italija in druge prezadolžene južnoevropske države ne morejo več same prenašati svojih finančnih bremen. Zato jim je priskočil na pomoč, in sicer z nizkimi obrestmi in odkupi državnih obveznic.

Pretiran strah pred deflacijo Ni čudno, da Draghija najbolj hvalijo ravno politiki t. i. Club Med, kluba sredozemskih držav, ki imajo večino v svetu ECB. Toda ali Evropi v resnici grozi deflacija? Ali smo res pred obdobjem dolgotrajnega padanja cen kot ZDA v tridesetih letih prejšnjega stoletja? Komajda. Sicer se cene v evroobmočju res ne dvigajo, tudi inflacija je z 0,7 odstotka na tako nizki ravni kot že dolgo ne. Toda to je izključno posledica padanja plač in cen v krizni južni Evropi. S padanjem plač in cen namreč te države postajajo spet konkurenčne na svetovnem trgu.

"Topljenje" dolgov bo istočasno "stopilo" denar varčevalcev Ravno nasprotno je na severu Evrope: tam je inflacija, gospodarstvo cveti, plače rastejo, cene nepremičnin in delnic pa se že toliko zrastle, da se vse bolj krepi strah pred pokom nepremičninskega in delniškega mehurčka.

Toda Draghija in večino centralnih bankirjev skrbi samo jug Evrope. Kot je zapisal Witschaftswoche: "Pod pretvezo boja proti deflaciji bo ECB sprožil inflacijsko politiko." Cilj te politike je "stopiti" dolgove prezadolženih držav, toda s "topljenjem" dolgov bodo izpuhteli v zrak tudi prihranki milijonov. Kot je nekoč dejal znani britanski ekonomist John Maynard Keynes: "Razlastninjenje s pomočjo nižanja obresti je evtanazija varčevalcev."

Ne spreglejte