Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 8. 2011,
11.16

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
dogovor

Natisni članek

Petek, 5. 8. 2011, 11.16

8 let, 3 mesece

Dosežen dogovor za rešitev krize na severu Kosova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Po tednu in pol je sedaj vendarle dosežen dogovor o rešitvi krize na večinsko srbskem severu Kosova. Poveljniku sil Nata na Kosovu (Kfor) Erhardu Bühlerju naj bi končno uspelo najti rešitev.

Rešitev naj bi bila sprejemljiva tako za uradni Beograd in kosovske Srbe kot tudi za oblasti v Prištini.

Sestanek z župani že poteka Predstavniki Beograda, ki so vodili pogovore z Bühlerjem, so že pred tem sporočili, da bodo vsak morebiten dogovor najprej predstavili županom srbskih občin na severu Kosova, šele nato javnosti. Sestanek z župani poteka, sledilo pa naj bi mu še srečanje s Srbi, ki vztrajajo na cestnih zaporah.

Thaci: Dogovor o ohranitvi novonastalega stanja Je pa medtem doseženi dogovor na seji vlade že pozdravil kosovski premier Hashim Thaci. Označil ga je kot dogovor o "ohranitvi novonastalega stanja" ter ocenil, da je Kosovo z njim "končno uresničilo nadzor nad svojimi mejami".

Thaci: Novi ukrepi bodo spoštovani do konca

Podrobnosti dogovora Thaci ni razkril, je pa dejal, da "bodo novi ukrepi spoštovani do konca" ter da bo dogovor omogočil uresničitev odločitev kosovske vlade o recipročnosti v trgovinskih odnosih s Srbijo. Pri tem je mislil na uveljavitev embarga na uvoz blaga iz Srbije, ki ga je 20. julija uvedla Priština, ker Srbija že vse od leta 2008 zavrača uvoz blaga z oznakami države Kosovo, kot je kosovski carinski pečat.

Dogovor naj bi predvideval deblokado cest na severu Kosova, ki jih Srbi blokirajo od 25. julija. Na spornih mejnih prehodih na severu Kosova naj bi vsaj zaenkrat ohranili sedanje stanje, kar med drugim pomeni izvajanje nadzora s strani pripadnikov Kforja ter prepoved prevoza blaga.

Dovoljen prevoz humanitarne pomoči

Prevoz humanitarne pomoči iz Srbije naj bi bil dovoljen, a z vozili nosilnosti do 3,5 tone ter po oceni neodvisne specializirane mednarodne organizacije, da obstaja potreba zanjo. Dovoljen bi bil tudi prevoz blaga za potrebe Srbske pravoslavne cerkve. Vsa vozila bodo preiskali za orožje, ljudje pa se bodo morali identificirati z osebno izkaznico.

Priština naj bi poleg tega zahtevala še nadzor vlaka, ki vozi na relaciji Beograd-Priština, ter zaprtje vseh neregistriranih prehodov na meji med Kosovom in Srbijo.

Ne spreglejte