Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 11. 2013,
17.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

študentje

Torek, 19. 11. 2013, 17.21

7 let, 12 mesecev

Dobre novice iz Strasbourga za mlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Erasmus plus, novi program Evropske unije za izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport, je odlična novica za milijone Evropejcev.

Namen sedemletnega programa je izboljšati spretnosti in zaposljivost ter podpirati posodobitev sistemov za izobraževanje, usposabljanje in mlade. Za to bo na voljo proračun v višini 14,7 milijarde evrov, kar je 40 % več kot do zdaj. To pomeni velikansko razširitev največjega in najboljšega programa mobilnosti na svetu, na kar smo izjemno ponosni. Je dokaz naše predanosti mladim v Evropi in izzivom, s katerimi se soočajo.

Boj proti brezposelnosti mladih Več kot štiri milijone ljudi bo prejelo podporo za študij, usposabljanje, delo ali prostovoljno delo v tujini, med njimi dva milijona visokošolskih študentov, 650.000 dijakov poklicnega in strokovnega izobraževanja in vajencev, 800.000 učiteljev, predavateljev, vodij usposabljanja, izobraževalnega osebja in mladinskih delavcev ter več kot 500.000 mladih na izmenjavi ali prostovoljnem delu v tujini.

Prepričani smo, da lahko Erasmus+ pripomore k boju proti brezposelnosti mladih in izboljša spretnosti, ki jih ljudje dandanes potrebujejo. S svojimi podsklopi – Comenius, Erasmus, Erasmus Mundus, Leonardo, Grundtvig in Mladi v akciji – zajema vsa področja formalnega in neformalnega učenja za učence, študente, vajence, mlade in udeležence izobraževanja odraslih.

Koristi študija ali usposabljanja v tujini V času, ko se nekateri deli Unije zapirajo vase in se razširjajo ekstremistične ideje, bo program Erasmus+ združil Evropejce in še naprej simboliziral nekatere najvišje ambicije in demokratične vrednote Evropske unije.

Koristi študija ali usposabljanja v tujini za posameznike so dobro znane. Mladi na tak način izboljšajo jezikovne spretnosti, postanejo bolj prilagodljivi in samozavestni. Naučijo se živeti ob ljudeh, ki prihajajo iz različnih okolij in poznajo drugačne tradicije. Spretnosti, ki jih pridobijo s takšnimi mednarodnimi izkušnjami, povečajo njihovo zaposljivost in vplivajo tudi na gospodarstvo EU kot celoto.

Trije glavni cilji programa Erasmus+ ima tri glavne cilje: prvič, približno 65 % proračuna je namenjenih za možnosti izobraževanja v tujini za posameznike (v EU in zunaj nje); drugič, program bo podpiral partnerstva med izobraževalnimi ustanovami, mladinskimi organizacijami, podjetji, ustanovami za usposabljanje, lokalnimi in regionalnimi organi ter nevladnimi organizacijami; tretjič, podpiral bo reforme za posodobitev izobraževanja in usposabljanja ter spodbujanje inovativnosti, podjetnosti in zaposljivosti.

Poleg dotacij za študij in usposabljanje v tujini bodo študenti, ki bi radi celoten magistrski študij opravili v tujini, za kar so nacionalna sredstva redko na voljo, lahko izkoristili novo jamstveno shemo za posojila Evropskega investicijskega sklada.

Nova partnerstva Erasmus+, imenovana "koalicije znanja" in "koalicije sektorskih spretnosti", bodo pomagala premostiti vrzel med področjema izobraževanja in dela, saj bodo visokošolskim ustanovam, ponudnikom usposabljanja in podjetjem omogočila sodelovanje in učinkovitejše spodbujanje inovativnosti in podjetnosti. Tak primer je oblikovanje novih izobraževalnih programov za odpravljanje vrzeli v spretnostih.

Program bo prvič vseboval tudi proračunsko postavko za šport Manjša strateška partnerstva si bodo prav tako prizadevala spodbujati sodelovanje med formalnim in neformalnim učenjem v vseh sektorjih. Z okrepitvijo Evropske prostovoljne službe in mednarodnih izmenjav mladih bo Erasmus+ spodbujal tudi aktivno državljanstvo in sodelovanje mladih v demokratičnem življenju.

Ne nazadnje bo Erasmus+ prvič vseboval tudi proračunsko postavko za šport. V povprečju bo več kot 33 milijonov evrov na leto namenjenih za evropsko razsežnost v športu, ki se bo razvijala z odpravljanjem čezmejnih težav, kot sta vnaprejšnje dogovarjanje izidov tekem in doping. Program bo podprl tudi čeznacionalne projekte, ki vključujejo organizacije amaterskega športa, na primer s spodbujanjem dobrega upravljanja, socialne vključenosti, dvojnih poklicnih poti, enakosti spolov in telesne aktivnosti za vse.

Evropa se sooča z velikimi gospodarskimi in družbenimi izzivi. Da se bomo lahko izkopali iz trenutne gospodarske krize, moramo spremeniti razmišljanje. Prepričani smo, da bo imel Erasmus+ ključno vlogo pri reševanju teh izzivov in da bo milijonom mladih Evropejcev vzbudil upanje za boljšo prihodnost.

Ne spreglejte