Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 1. 2020,
9.09

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

2

Natisni članek

Avstralija požar

Četrtek, 16. 1. 2020, 9.09

4 leta, 3 mesece

Dež prinesel olajšanje v Avstraliji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

2

Na vzhodu Avstralije so območja s požari danes vendarle dočakala dež, vremenoslovci pa padavine napovedujejo tudi v prihodnjih dneh. To je prineslo nekaj olajšanja v delih države, ki jih že mesece pestijo obsežni gozdni požari. Pred ognjenimi zublji je sicer posebni ekipi gasilcev uspelo rešiti zadnji gozd prazgodovinskih borovcev.

Požari, kakršnim glede na trajanje in intenzivnost v Avstraliji še niso bili priča, v določenih predelih divjajo že vse od septembra. Doslej so terjali 28 življenj, po ocenah so bili usodni tudi za okrog milijardo živali, piše STA.

Prebivalci so se dežja veselili

Krizo so na prizadetih območjih še poglobili vztrajanje vročine in zelo redka obdobja rahlega dežja. Oblasti in prebivalci so se tako močno veselili za ta teden napovedanega dežja, saj so upali, da bo pomagal zajeziti ali pogasiti nekatere požare.

Olajšanje za številne gasilce

Iz zvezne države Novi Južni Wales, kjer gori nekaj izmed najhujših požarov, danes poročajo o precejšnjih padavinah. "Prišlo je olajšanje za številne gasilce, ki delajo po vsem Novem Južnem Walesu," so na družbenih medijih po pisanju STA sporočili tamkajšnji gasilci in objavili posnetek dežja, ki pada na goreč gozd.

Melbourne
Novice Zaradi požarov zrak v Melbournu med najslabšimi na svetu

Ocenili so, da ta dež sicer ne bo pogasil vseh požarov, bo pa zagotovo naredil precej za njihovo zajezitev. Nevihte z dežjem so očistile tudi zrak v Melbournu, ki se je od ponedeljka dušil v dimu gozdnih požarov, poroča STA.

Po požarih se bojijo poplav

Vremenoslovci nov dež napovedujejo za petek in konec tedna. Ob pozitivnih pričakovanjih se sicer pojavljajo tudi skrbi, da bi lahko padavine in neurja po drugi strani povzročili poplave in podirala drevesa.

Pred ognjem rešili gozd prazgodovinske vrste bora

Avstralski gasilci so medtem poskrbeli za še eno dobro novico - v tajni operaciji je posebej izurjeni ekipi namreč uspelo pred ognjenimi zublji rešiti še zadnji gozd prazgodovinske vrste bora, imenovane volemija, ki sega v obdobje pred dinozavri, še poroča STA.

V divjini raste še manj kot 200 teh dreves, ki so skriti v soteski narodnega parka Blue Mountains severozahodno od Sydneyja. Območje je prizadel eden največjih požarov. Gasilci so iz zraka na območje okrog gozda spustili sredstvo za ustavljanje požara, posebna ekipa pa je v sami soteski vzpostavila namakalni sistem, ki je poskrbel za zadostno vlago.

Ne spreglejte