Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
20. 1. 2014,
14.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Davos

Ponedeljek, 20. 1. 2014, 14.12

8 let

Deset pomembnežev, ki bodo v ospredju Davosa

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V sredo se v Davosu začenja letno zasedanje Svetovnega gospodarskega foruma. Med številnimi pomembneži bodo iz različnih razlogov nekateri med njimi še posebej izstopali.

Strah pred deflacijo, Ameriška centralna banka (Fed) pod vodstvom Janet Yallen, Kitajska, dohodkovna neenakost, evropske banke, ki so še vedno v težavah, so le nekatere teme, ki bodo na dnevnem redu v Davosu, kjer se bodo pomembneži zbrali med sredo in soboto.

Čeprav Svetovni gospodarski forum, ki ima sedež v Ženevi, sledi plemenitim ciljem, letnemu zasedanju v Davosu pogosto očitajo, da je zatočišče za bančno elito in druge vplivneže, kjer se lahko družijo s svetovnimi voditelji.

Poglejmo, kdo je deseterica, za katero so pri MarketWatch zapisali, da lahko njihove besede spremenijo stanje na trgih in zavzamejo naslovnice večine časopisov ter se bodo pojavili na srečanju v mondenem letovišču v švicarskih Alpah.

James Dimon in Lloyd Blankfein Lani je izvršni direktor banke J.P. Morgan Chase & Co. izkoristil zasedanje v Davosu za svoj protest proti regulatorjem, češ da so preveč agresivni in prehitro vlečejo svoje poteze.

Potožil je, da so banke po krivici okrivili za nastalo krizo. Ponudil je nekaj, kar je skoraj spominjalo na opravičilo zaradi fiaska z Londonskim kitom, borznim posrednikom pod tem vzdevkom, ki je banki pridelal več kot 6,2 milijarde dolarjev izgube.

Zaradi primera Londonski kit je Dimon, ki je imel do takrat status rock zvezdnika, sprejel zmanjšanje plače.

Poleg Dimona bo v švicarskem letovišču letos več najvplivnejših bančnikov, ki so se v letih po izbruhu krize bolj izogibali Davosu.

Prišli bodo še izvršni direktor Goldman Sachsa Lloyd Blankfein, izvršni direktor Bank of America Corp Brian Moynihan, eden od dveh izvršnih direktorjev Deutsche Bank Anshu Jain in drugi.

Marissa Mayer V Davosu se vse ne vrti le okoli financ in bančništva. Eno od načel Davosa je tudi prepričanje v transformativno, globalno moč tehnologije. Prva dama Yahooja Marissa Mayer bo letos sovoditeljica dogajanja v Davosu.

Drugi vidni "techieji" v Davosu bodo Sheryl Sandberg iz Facebooka, izvršni direktor Cisco Systems John Chambers in njegov kolega pri Googlu Eric Schmidt.

Med najpomembnejše dogodke na področju tehnologije spada sobotna debata z nekdanjim ameriškim finančnim ministrom Lawrenceom Summersom, ki bo debatiral o vprašanju, ali tehnološke inovacije poganjajo naraščanje brezposelnosti.

Ray Dalio Ustanovitelj hedge sklada Bridgewater Associates Ray Dalio je eden najvidnejših vlagateljev. Steve Jobs vlaganja, kot so ga poimenovali, za seboj nima najbolj uspešnega leta, a bo nedvomno zelo zaželen sogovornik.

Manjkali ne bodo niti legendarni vlagatelj George Soros ter Paul Singer, ustanovitelj hedge sklada Elliott Management Corp., Stephen Schwarzman iz skupine Blackstone in David Rubenstein iz skupine Carlyle.

Joseph Stiglitz Po nekaterih ocenah se bo v Davosu zbralo najmanj 70 milijarderjev.

Mreženje za zaprtimi vrati in sklepanje dogovorov je pogosto visoko na dnevnem redu, a tokrat se zdi, da bo v ospredju neenaka razdelitev dohodka, ki jo je Svetovni gospodarski forum v svojem letnem poročilu prejšnji teden ponovno prepoznal kot najbolj verjetno grožnjo globalni stabilnosti.

Z Nobelovo nagrado nagrajeni ekonomist Joseph Stiglitz, ki vztraja, da je neenakost v veliki meri posledica političnih odločitev, bo eden najvidnejših govorcev o tej temi.

Christine Lagarde Prva dama Mednarodnega denarnega sklada je pogosta obiskovalka Davosa. Leta 2011 je bila deležna velike pozornosti, ko je še v vlogi francoske finančne ministrice prezirljivo zavrnila zahvalo tedanjega izvršnega direktorja banke Barclays Roberta Diamondo, češ da bi hvaležnost bolje izrazili s povečanjem posojanja, boljšim nadzorom nadomestil in višjo ravnijo kapitala.

V vlogi vodje IMF je Lagardova izkoristila Davos za udrihanje čez preveliko poudarjanje varčevanja in pomanjkanje osredotočenosti na rast v Evropi.

Tudi letos naj bi pritisnila na centralne banke, naj se borijo proti grožnji deflacije, ki jo je v začetku meseca označila za "pošast, proti kateri se je treba odločno boriti", saj ogroža rast.

Mario Draghi Evropske težave z zadolženostjo ostajajo ena ključnih tem, kar gre v veliki meri pripisati prvemu možu Evropske centralne banke (ECB) Mariu Draghiju.

S svojo obljubo leta 2012, da bo storil, karkoli bo treba, in posledičnim načrtom kupovanja obveznic mu je uspelo zajeziti donos na španske in italijanske državne obveznice.

Čeprav se Evropa kot regija počasi vrača k opazni rasti, pa je inflacija precej pod ciljem, kar povzroča strah pred deflacijo.

Draghi naj bi v petek govoril o poti od krize k stabilnosti, opazovalci pa mu bodo gotovo prisluhnili, da bi dobili kakšen namig o morebitnih naslednjih potezah ECB.

Šinzo Abe Japonski premier Šinzo Abe je bil v zadnjem letu zelo zaposlen. Držal je predvolilno obljubo; japonska centralna banka je sprejela agresivne ukrepe za prekinitev dolge deflacijske spirale in hkrati agresivne stimulacijske fiskalne ukrepe.

Abe, ki bo Davos nagovoril v sredo, je pod pritiskom, da drži obljubo in izpelje tudi strukturne reforme.

Jiang Jianqing Jiang Jianqing, predsednik Industrijske in trgovinske banke Kitajske, je še en sopredsedujoči tokratnemu forumu. Prisotnost kitajskih direktorjev in medijev v Davosu je rasla skupaj z vse večjo vlogo kitajskega gospodarstva.

Investitorji so zelo pozorni na namige o stanju kitajskega gospodarstva in politike.

Med drugimi vplivnimi kitajskimi gospodarstveniki bodo Sun Yafang, predsednica Huawei Technologies, in ena najvplivnejših kitajskih poslovnih žensk Gao Xiqing, predsednica najvplivnejšega kitajskega suverenega sklada China Investment Corp.

Hasan Rouhani Davos je bil pogosto prizorišče za politični razvoj dogodkov na Bližnjem vzhodu, čeprav ne vedno s pozitivno noto; leta 2009 je turški premier Recip Tayyip Erdogan odvihral z odra po sporu z izraelskim predsednikom Šimonom Peresom zaradi konflikta v Gazi.

Letos bo Davos nagovoril iranski predsednik Hasan Rouhani. Potem ko je začel veljati dogovor Irana in šesterice velesil o omejevanju iranskega jedrskega programa ter bosta ZDA in EU delno sprostile sankcije poti islamski republiki, bo Rouhani skušal privabiti potencialne vlagatelje.

V Davosu bo tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je dejal, da je morda pripravljen razmisliti o srečanju z Rohanijem, če je Teheran pripravljen priznati državo Izrael.

Ne spreglejte