Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 2. 2014,
14.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vojska orožje

Četrtek, 6. 2. 2014, 14.08

8 let

Deset držav, ki največ zapravijo za vojsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Največ za vojsko še vedno dajejo ZDA, toda njihovi izdatki se manjšajo. Vse bolj jim sledi Kitajska, vse več denarja za vojsko dajejo Rusi in Savdski Arabci.

ZDA, ki so po propadu Sovjetske zveze v letih 1990 in1991 ostale edina vojaška supersila na svetu, imajo še vedno najmočnejšo vojsko in še vedno zapravijo daleč največ denarja zanjo.

Skoraj dve petini vseh vojaških izdatkov odpade na ZDA Lani je – po podatkih poročila IHS Jane's Defence Budget – na to severnoameriško država odpadlo 39 odstotkov vseh vojaških izdatkov na svetu oziroma 431 milijard evrov.

Toda to je precej manj kot v prejšnjih letih – leta 2012 so namreč ZDA za vojsko porabile 492 milijard evrov. Zadnja leta Američani – po umiku iz Iraka in zaradi težav s proračunskim primanjkljajem – vse bolj varčujejo pri vojaških izdatkih.

Kitajci dajejo iz leta v leto vse več denarja za vojsko Prav nasprotno pot je ubrala Kitajska, ki z velikimi koraki in veliki vsotami denarja gradi močno vojsko. Lani je najštevilčnejša država na svetu za vojsko namenila kar 103 milijarde evrov.

Po napovedih pa bo prihodnje leto kitajski vojaški proračun "težak" 118 milijard evrov. Tako bo cesarstvo sredine, kot so včasih Kitajci imenovali svojo državo, za vojsko zapravilo več kot Velika Britanija, Nemčija in Francija skupaj.

Tudi Rusi se oborožujejo do zob Toda s tem še ne bo konec vrtoglavega vojaškega vzpona daljnovzhodne velesile: leta 2024 bodo po ocenah strokovnjakov njeni vojaški izdatki večji od vojaških izdatkov vse zahodne Evrope.

Na tretjem mestu lestvice vojaških proračunov je Rusija, ki je v preteklem letu za vojsko namenila 51 milijard evrov. Ker Rusija obnavlja svojo zastarelo oborožitev, se bodo vojaški izdatki še povečevali, do leta 2016 do 44 odstotkov na leto, piše nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung, ki navaja poročilo IHS Jane's.

Tri zahodnoevropske države med deseterico Na četrtem mestu je nekdanja vladarica sveta, Velika Britanija, s 44 milijardami evrov. Tesno ji sledi Japonska z 42 milijardami evrov vojaških izdatkov v lanskem letu. Na šestem mestu so Francozi, ki so lani za svoje oborožene sile zapravili 39 milijard evrov.

Franciji sledi še ena azijska vzhajajoča velesila – Indija. Najštevilčnejša demokracija na svetu, kot ji tudi pravijo, je za vojsko namenila 34 milijard evrov. Osma država na svetu z največjim vojaškim proračunom je Nemčija, ki je imela lani 33 milijard vojaških izdatkov.

Naftni šejki gradijo svoj vojaški stroj Največjemu evropskemu gospodarstvu sledi Savdska Arabija z 32 milijardami evrov. Ta zalivska država poleg Kitajske in Rusije spada med države, ki v zadnjih letih najbolj skokovito povečujejo svoje vojaške proračune. V zadnjih letih so namreč Savdijci kar potrojili svoje vojaške izdatke.

Lestvico desetih držav z največjimi vojaškimi proračuni na svetu je za rep ujela Južna Koreja. Ta država, ki ima na severu neprijetno sosedo Severno Korejo, ki rada grozi z jedrskim orožjem, je lani za vojsko namenila 23 milijard evrov. Daljni vzhod – raj za vojaško industrijo Prav območje na Daljnem vzhodu bo v prihodnjih letih raj za vojaško industrijo. Vojaška in gospodarska krepitev Kitajske namreč krepi nelagodje in strah pri njenih sosedah, ki so tudi v ozemeljskih sporih s Kitajsko.

Cesarstvo sredine in dežela vzhajajočega sonca, ki rahlo povečuje svoj vojaški proračun, sta si tako v laseh zaradi peščice nenaseljenih otokov v Vzhodnem Kitajskem morju, odnose Vietnama in Filipinov ter Kitajske pa kvarijo spori zaradi otokov v Južnem Kitajskem morju.

Ne spreglejte