Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 3. 2013,
9.43

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Angela Merkel dedek vojna Poljska

Sreda, 27. 3. 2013, 9.43

1 leto, 2 meseca

Dedek Merklove se je v prvi svetovni vojni boril proti Nemcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemška kanclerka Angela Merkel ima zelo razgibano in zanimivo družinsko drevo. Njen dedek Ludwig Kazmierczak je bil Poljak, ki se je proti Nemcem boril v prvi svetovni vojni.

Nemška kanclerka Merklova je v hipu postala bolj priljubljena pri Poljakih. Po pisanju poljskega časopisa Gazeta Wyborcza je bil namreč njen dedek Ludwig Kazmierczak Poljak, ki se je leta 1918 v poljski vojski boril proti Nemcem. Med prvo svetovno vojno so Poljsko okupirale in si jo razdelile Nemčija, Rusija in Avstrija. Novembra 1918 je nastala samostojna republika Poljska, ki je bila pred tem brez državnosti kar 123 let.

Poljake zanimajo korenine njihovih politikov Poljake izredno zanimajo korenine njihovih politikov. Niso pa vsa razkritja tako dobro sprejeta kot v primeru nemške kanclerke. Pred osmimi leti so na primer poljski mediji izbrskali, da se je stari oče premierja Donalda Tuska na kratko boril v nemških oboroženih silah. Čeprav se je v wehrmachtu boril proti svoji želji, je to močno načelo Tuskovo priljubljenost, najbrž pa ga je stalo tudi funkcijo predsednika, saj je na volitvah izgubil proti Lechu Kaczynskemu, piše nemški DW.

Sorodstvo v Poznanju Stari oče nemške kanclerke je bil sicer rojen v mestu Poznanj. Poljski mediji so se do njegovega rojstnega mesta dokopali prek bratranca Merklove, upokojenega računovodje Zygmunta Rychlickega, ki je vedel, da ima daljne sorodnike v Nemčiji. Še sanjalo pa se mu ni, da bi to lahko bila prav nemška kanclerka. Šele ko je v medijih zasledil njen dekliški priimek Kasner, je začel sklepati v tej smeri.

Emigriral v Nemčijo in spremenil svoj priimek Doma je pozneje odkril pismo očeta Merklove Horsta Kasnerja in nekaj fotografij, na katerih je mogoče videti tudi njenega dedka. Prav te fotografije, na katerih je Ludwig Kazmierczak v uniformi, so poljskim medijem dale vedeti, da je v prvi svetovni vojni služil v poljski vojski, ki se je pod Francijo borila proti Nemcem. Dedek je pozneje s svojo nemško zaročenko emigriral v Nemčijo, kjer je priimek iz Kazmierczak spremenil v Kasner.

S kanclerko ne namerava stopiti v stik Bratranec Merklove Rychlicki se dobro spominja kanclerkinega dedka, ki je z družino na Poljskem ostal v stiku tudi po odhodu v Nemčijo. Enako velja tudi za njenega očeta Horsta Kasnerja, ki je v pismih, poslanih na Poljsko, omenjal svoje otroke, med drugim tudi Angelo, ki je takrat študirala kemijo. Rychlicki kljub pred kratkim odkriti družinski povezavi z nemško kanclerko ne namerava stopiti v stik, saj meni, da je preveč zaposlena za takšne stvari. Ji je pa obljubil vso gostoljubje svojega doma, ko se bo prihodnjič mudila v Poznanju.

Ne spreglejte