Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 2. 2024,
6.20

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

letni čas koledar rojstni dan prestopno leto

Četrtek, 29. 2. 2024, 6.20

1 mesec, 3 tedne

Danes svoj pravi rojstni dan praznujejo osmoljenčki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Otroški rojstni dan | Današnji datum je na koledarju le vsaka štiri leta. | Foto Getty Images

Današnji datum je na koledarju le vsaka štiri leta.

Foto: Getty Images

Letošnji februar ima zaradi prestopnega leta 29 dni. Običajno leto traja 365 dni in skoraj četrt dneva, zaradi česar je vsako četrto leto v gregorijanskem koledarju daljše za en dan, to je 29. februar. Na današnji datum lahko ob tem svoj pravi rojstni dan praznujejo tako imenovani osmoljenčki ali smolčki.

Prestopna leta je uvedel Julij Cezar, ki je koledar prenovil, ko je ob pomoči rimskih znanstvenikov ugotovil, da se letni časi zamikajo. Takrat se je leto končalo februarja, zato so v prestopnem letu zadnjemu mesecu dodali še en dan.

Prvo prestopno leto naj bi bilo leta 46 pred našim štetjem. Gregorijanski koledar, ki ga je leta 1582 uvedel papež Gregor XIII. in ga uporabljamo še danes, je izpopolnil julijanski koledar in vzpostavil sedanji sistem prestopnega leta.

Prestopnih let nimajo povsod urejenih enako kot v državah, kjer uporabljamo gregorijanski koledar. V perzijskem sončnem koledarju v koledar vsakih 33 let dodajo osem prestopnih dni. V Indiji in Bangladešu, kjer uporabljajo edinstvena koledarja, se gregorijanskemu koledarju prilagajajo tako, da je prestopni dan vedno v bližini 29. februarja.

Novice Američanka že tretjič rodila 29. februarja na prestopno leto

Ljudje, ki so rojeni 29. februarja, lahko svoj pravi rojstni dan praznujejo le enkrat na štiri leta, zaradi česar se lahko pošalijo, da se starajo štirikrat počasneje od ljudi, rojenih na druge dni v letu. Imenujejo se tudi osmoljenčki ali smolčki. Pri nas tako ob neprestopnem letu smolčki dodatno leto od rojstva dopolnijo 1. marca.

V vsakem prestopnem letu od leta 1896 potekajo tudi olimpijske igre, ki bodo letos v Parizu. Edine letne olimpijske igre, ki niso potekale v prestopnem letu, so bile zadnje v Tokiu. Te bi morale biti leta 2020, a so jih za eno leto prestavili zaradi pandemije covid-19.

Novice Prestopno leto delno krivec, da se je pomlad začela dan prej
Ne spreglejte