Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 3. 2012,
12.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 20. 3. 2012, 12.52

8 let

Prestopno leto delno krivec, da se je pomlad začela dan prej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Letos se je pomlad začela dan prej, za to pa je krivo tudi prestopno leto.

Ob menjavi letnih časov si bodo lahko obiskovalci Astronomskega geofizikalnega observatorija Golovec v večernih urah s teleskopom ogledali planeta Jupiter in Venero, v kasnejših urah tudi Mars, je povedal strokovni sodelavec v observatoriju Herman Mikuž.

V večernem terminu lahko vidite tudi ozvezdje Oriona in zvezdo Sirius Poleg Jupitra, Venere in Marsa si bodo obiskovalci na današnjem dnevu odprtih vrat, ki so ga v observatoriju pripravili ob menjavi letnih časov, v večernem terminu lahko ogledali tudi galaksije in meglice.

Po Mikuževih besedah bodo obiskovalci lahko videli tudi ozvezdje Oriona in zvezdo Sirius. Ta leži nad južnim obzorjem in je najsvetlejša zvezda na severnem nebu. "Je modro bele barve in vsakemu pade v oči," je poudaril Mikuž. Dodal je, da je zvezda oddaljena okoli devet svetlobnih let.

Datumi začetkov letnih časov se spreminjajo Sicer se je danes okoli 6. ure začela koledarska pomlad. Mikuž je pojasnil, da se je pomlad letos začela nekoliko prej delno zaradi prestopnega leta. "Delno pa tudi zato, ker se Zemlja giblje po elipsi in ne po krožnici, zato pride do zamikov," je povedal. Datumi začetkov letnih časov se tudi sicer spreminjajo, je dodal.

Ura se bo letos iz zimskega na poletni čas prestavila v noči na 25. marca, kar je teden dni prej, kot je bilo leta poprej. Mikuž je ob tem povedal, da je prestavitev ure iz zimskega na poletni čas vezano na zadnjo nedeljo v marcu.

Obiskovalci bodo lahko prisluhnili tudi krajšim predavanjem Sicer so za obiskovalce v observatoriju pripravili tudi krajša predavanja. Astronomi eksperimentalci bodo odgovarjali na vprašanja o teleskopih, detektorjih in izvajanju najzahtevnejših opazovanj vesolja, astronomi teoretiki pa bodo govorili o nastanku kozmosa, galaksij in o črnih luknjah.

Ne spreglejte