Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
30. 10. 2015,
14.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

krščanstvo islam

Petek, 30. 10. 2015, 14.18

6 let, 7 mesecev

Danes je na svetu največ kristjanov. Bo leta 2050 še tako?

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Trditve, da uradna religija pada, nova verska prepričanja pa rastejo, ne držijo. Raziskave kažejo, da se bo število pripadnikov različnih verstev v prihodnjih desetletjih povečalo za 40 odstotkov.

Ugibanja o zmanjševanju verske pripadnosti so bile pretirane, saj zadnje raziskave, o katerih poroča Svetovni gospodarski forum, kažejo, da bo rast verujočega prebivalstva do leta 2050 za četrtino hitrejša od rasti neverujočih. Sredi tega desetletja bo na svetu predvidoma 2,3 milijarde vernikov več kot danes, ko jih je 5,8 milijarde. Število ateistov naj bi se z današnjih 1,13 milijarde povečalo le za sto milijonov.

Največji delež ateistov po zaslugi Kitajcev danes prihaja iz Azije, v prihodnjih desetletjih pa naj bi jih bilo vse več tudi v Ameriki.

Še vedno bo prevladovalo krščanstvo Glede na projekcije poročila Changing religion, changing economies (Spremembe religije, spremembe gospodarstva) bo na svetu še naprej prevladovala krščanska religija, ki ima danes po svetu 2,17 milijard verskih pripadnikov, leta 2050 pa naj bi se za kristjane opredeljevalo 750 milijonov ljudi več.

Se bo pa spremenila struktura vernikov. Medtem ko danes največjo skupino kristjanov predstavljajo Američani, bodo to čez pol stoletja prebivalci podsaharske Afrike.

Zaradi tega bo šibkejša tudi njena gospodarska moč, saj bo gospodarska rast svetovnega krščanskega prebivalstva počasnejša od svetovne gospodarske rasti, poroča Svetovni gospodarski forum.

Največ bodo pridobili muslimani Precej hitreje oziroma najhitreje med vsemi religijami se bo širil islam. Pričakovati je, da se bo število muslimanov skoraj podvojilo, največjo skupino muslimanov bodo še vedno predstavljali prebivalci azijsko-pacifiške regije.

Muslimani bodo v primerjavi s kristjani precej pridobili tudi pri gospodarski moči. Gospodarska rast pripadnikov islama naj bi presegla svetovno rast, k temu pa naj bi pripomogla predvsem Indija.

Širjenje manjših religij počasnejše od rasti prebivalstva Med vsemi večjimi religijami se v zadnjih desetletjih najbolj zmanjšuje število pripadnikov judovstva, ki jih je trenutno 14 milijonov, največ v ZDA, v prihodnjih desetletjih pa naj bi se ta številka povečala zgolj za dva milijona, predvsem v Izraelu.

V primerjavi z rastjo svetovnega prebivalstva bo počasna oz. nazadujoča tudi rast števila pripadnikov drugih, manjših verstev. Teh bo sicer leta 2050 za 30 milijonov več kot danes.

Ne spreglejte